POLJSKA NA NOGAMA: Građani se UMIRITI NEĆE
Poljska, Foto: Profimedia

demonstracije u poljskoj

POLJSKA NA NOGAMA: Građani se UMIRITI NEĆE

DO pre godinu dana žene su u Poljskoj mogle da abortiraju u tri slučaja - ako je trudnoća rezultat krivičnog dela, kao što su silovanje ili incest, ako je ugroženo zdravlje ili život žene, i u slučaju neizlečivih deformiteta fetusa.

Objavljeno:

Vlasti Poljske teško uspevaju da smire strasti sugrađana uzburkane smrću trudnice Izabele (30) iz Pščinja koju smatraju prvom žrtvom prošlogodišnje odluke Ustavnog suda Poljske u vezi sa zakonom o abortusu.

Premijer Mateuš Moravjecki s teškom mukom ubeđuju sunarodnike da smrt trudnice nema veze sa zakonskom obavezom Poljakinja da rađaju i teško deformisane bebe.

Ministarstvo zdravlja ohrabruje lekare da "se ne plaše da donose odluke na osnovu iskustva i dostupnog medicinskog znanja", dok tužioci otvaraju istragu u vezi sa tragičnom smrću Izabele u bolnici od septičkog šoka, jer su lekari odugovlačili sa abortusom, čekajući da srce fetusa prestane da kuca.

Suspendovani su doktori koji su odlagali Izabeli abortus u 22. nedelji trudnoće, uprkos činjenici da plod nije imao dovoljno amnionske tečnosti da preživi. Aktivisti za prava žena, međutim, najveću krivicu ne svaljuju na lekare. Oni navode da kontroverzni zakon o abortusu u, dominantno katoličkoj Poljskoj ima snažan uticaj na lekare koji, u strahu od kazne, oklevaju sa okončanjem trudnoće u slučaju teškog deformiteta ploda.

Posle Izabeline smrti nezadovoljstvo se, drugi vikend zaredom, izlilo i na ulice 80 gradova Poljske. Uz transparente "NJeno srce je još kucalo", "Mogla je da živi" ili "Prava žena su ljudska prava", protest je počeo ispred Ustavnog suda, nastavio se uz uzvike "Vi ste krivi" ispred jedne od crkava, sve do Predsedničke palate i Ministarstva zdravlja.

Opozicija i demonstranti optužuju vladajuću stranku Pravo i pravda i Ustavni sud da su, ostavljanjem samo dva legalna razloga za abortus, primorali lekare da u problematičnim situacijama čekaju smrt ploda, umesto da odmah spasavaju život trudnice.

- U Poljskoj zbog presude Ustavnog suda pod patronatom lidera Prava i Pravde Jaroslava Kačinjskog tužilac, a ne lekar, vodi trudnoću. Lekar koji bi hteo da spasava život žene mora da razmišlja da li će ga ministar pravde i generalni tužilac Zbignjev Žobro poslati u zatvor zbog toga što je spasavao trudnicu. U slučaju Izabele stvar je jasna - kazao je lider opozicione Građanske platforme, bivši dugogodišnji poljski premijer Donald Tusk.

SA TRI NA DVA

DO pre godinu dana žene su u Poljskoj mogle da abortiraju u tri slučaja - ako je trudnoća rezultat krivičnog dela, kao što su silovanje ili incest, ako je ugroženo zdravlje ili život žene, i u slučaju neizlečivih deformiteta fetusa. Ova poslednja mogućnost ukinuta je prošlogodišnjim zakonom, kada je Ustavni sud Poljske zaključio da ta odredba nije u skladu sa zakonom.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.