"EVROPSKA PERSPEKTIVA ZA BALKAN VIŠE NE POSTOJI": Tvrdi nemački dnevnik
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

BAREM U SMISLU ČLANSTVA

"EVROPSKA PERSPEKTIVA ZA BALKAN VIŠE NE POSTOJI": Tvrdi nemački dnevnik

"Evropska perspektiva za Balkan više ne postoji"

Objavljeno:

Evropska perspektiva za Balkan više ne postoji, barem u smislu članstva u Evropskoj uniji, a ponajmanje bez prethodne reforme sistema donošenja odluka u EU.

To tvrdi nemački dnevnik Frankfurter algemajne zontagscajtung (FAZ).

Dnevnik u komentaru ocenjuje da je takva "isprazna, samo još od fraza sastavljena retorika proširenja", najkasnije posle ostavke premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva "postala naprosto nedostojna".

"Ostavka Zaeva je više od ličnog čina. Ona simboliše i neuspeh jednog od centralnih političkih projekata EU - politike proširenja", ocenjuje dnevnik, a prenosi portal Euraktiv Srbija.

FAZ navodi da je Zoran Zaev "kao nijedan drugi političar na Zapadnom Balkanu svoju političku sudbinu vezao za nadu u EU", a da je njegova ostavka "primer kako je EU proigrala spoljnopolitički uticaj na sopstvenom kontinentu".

Premijer Severne Makedonije je, podseća nemački dnevnik, je uz pohvale iz EU rešio istorijski spor sa Grčkom i čak pristao da promeni ime države posle obećanja EU da će zauzvrat Soplje počet pregovore o članstvu Uniji.

"Ohrabren, Zaev je uz visok lični rizik sproveo promenu imena. Ali čim je sproveo taj u (Severnoj) Makedoniji nepopularan zadatak, Evropa mu je okrenula leđa", Piše FAZ.

Prvo je, podseća FAZ, Francuska blokirala otvaranje pristupnih pregovora, a zatim Bugarska.

"Pariz je za to barem imao važan argument: EU već sa 27 članica ima problem da donosi zajedničke odluke - kako će tek biti sa 30, ili sa 33 države. Makronove primedbe su opravdane, Upravo bi zato u Briselu i u drugim prestonicama EU trebalo priznati: Stara tvrdnja da će EU biti kompletna tek kada i Balkan bude njen deo, više ne važi", ocenjuje autor komentara.

List piše da EU zato mora da razmisli šta može da ponudi Zapadnom Balkanu a da je manje od punopravnog članstva, kako bi zemlje regiona vezala uz sebe, povratila izgubljeni uticaj i "držala na odstojanju aktere poput Kine i Rusije".

"Jedno je sigurno, Zoran Zaev će verovatno u dogledno vreme ostati poslednji vladajući političar na Balkanu koji je bio spreman da zbog EU preuzima politički rizik. U Beogradu, Tirani ili Sarajevu sigurno ga niko u tome neće oponašati", zaključuje FAZ.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.