PRVI PUT KINESKA ASTRONAUTKINJA IZVELA SVEMIRSKU ŠETNJU: Cilj je izgradnja Nebeske palate
Svemir, Foto: Printscreen

NEVEROVATNO

PRVI PUT KINESKA ASTRONAUTKINJA IZVELA SVEMIRSKU ŠETNJU: Cilj je izgradnja Nebeske palate

Vang Japing (41) je pukovnik i pilot, i deo je misije Šendžu-13 lansirane sredinom oktobra

Objavljeno:

Astronautkinja Vang Japing postala je danas prva Kineskinja koja je izvela svemirsku šetnju, a cilj izlaska je bio da se nastavi gradnja kineske svemirske stanice.

Vang Japing (41) je pukovnik i pilot, i deo je misije Šendžu-13 lansirane sredinom oktobra.

Posada u kojoj su još dva astronauta boraviće šest meseci na modulu Tijanhe, jedinom od tri modula buduće kineske svemirske stanice koji je za sada sagrađen.

Njihov zadatak je da nastave izgradnju svemirske stanice i takođe da testiraju kapacitet za dugi boravak od pola godine u bezvazdušnom prostoru.

Zajedno sa generalom Džai Džigangom (55), koji je komandant misije, Vang Japing je noćas boravila u svemiru šest i po sati, saopštila je kineska svemirska agencija zadužena za letove sa posadom (CMSA).

Cilj izlaska bio je instaliranje novih elemenata robotske spoljne ruke, osiguranje pouzdanosti opreme i testiranje svemirskih kombinezona nove generacije.

"Svi predviđeni zadaci završeni su uspešno", navela je agencija.

To je treća svemirska šetnja za posade na Tijanheu, a prva tima Šendžu-13, koji treba da obavi još jednu ili dve šetnje u svemiru narednih meseci dok je na modulu.

Vang Japing je već imala svoj prvi svemirski let 2013. godine, i tada je bila druga Kineskinja koja je letela u svemir.

Misija Šendžu-13 je peta od 11 misija (sa posadom i bez nje) koje će ukupno biti potrebne da se izgradi kineska svemirska stanica. Predviđeno je da se njena gradnja završi krajem 2022. godine.

Nazvana Tijangong (Nebeska palata) ona će po veličini biti slična bivšoj sovjetsko-ruskoj stanici Mir (1986.2001), a predviđeno je da radi najmanje 10 godina.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.