PROTESTI U POLJSKOJ ZBOG ZAKONA O ABORTUSU: Demonstranti sa svećama i transparentima marširaju ulicama! (FOTO)
Protesti u Poljskoj, Foto: Profimedia

demonstracije

PROTESTI U POLJSKOJ ZBOG ZAKONA O ABORTUSU: Demonstranti sa svećama i transparentima marširaju ulicama! (FOTO)

Poljska je donela strogi zakon 1993. godine kojim se zabranjuje abortus osim u tri slučaja

Objavljeno:

Hiljade ljudi okupilo se danas u gradovima širom Poljske, da protestuju protiv strogih zakona o abortusu, nakon što je smrt trudnice ponovo pokrenula javnu debatu o tom pitanju u jednoj od najreligijoznijih katoličkih zemalja u Evropi.

Demonstranti sa svećama i transparentima marširali su danas kroz desetine poljskih gradova, uključujući Pščinu u južnoj Poljskoj, gde je trudnica, koja je preminula 22. septembra, živela, javio je Rojters, a prenosi Tanjug.

Poljska
foto: Profimedia

Oni su poručili da je smrt Izabele, 30-godišnje žene koja je bila u 22. nedelji trudnoće kada je primljena u bolnicu u Pščini, malom gradu u blizini Katovica, posledica odluke Ustavnog suda.

Njen fetus je ostao bez amnionske tečnosti i lekari su, u bolnici gde je bila primljena zbog komplikacija, odbili da prekinu trudnoću dok je fetus, koji je pokazivao brojne deformite, imao otkucaje srca, a žena je kasnije umrla od septičkog šoka, prema navodima porodice.

Kada je skener pokazao da je fetus mrtav, lekari su odlučili da urade carski rez, a advokat porodice Jolanta Budžovska saopštila je da je žena umrla na putu do operacione sale uprkos naporima da je reanimiraju.

Poljska
foto: Profimedia

Vlada je poručila da sudska presuda ne može biti kriva za Izabelinu smrt, već da je u pitanju greška lekara, a poljski ministar zdravlja Adam Njeđelski obećao je da će izdati smernice kako bi se razjasnilo kada su prekidi trudnoće dozvoljeni.

1 / 5 Foto: Profimedia

Poljska je donela strogi zakon 1993. godine kojim se zabranjuje abortus osim u tri slučaja: ako je trudnoća rezultat incesta ili silovanja, ako je život ili zdravlje žene ugroženo ili ako plod ima urođene deformitete, ali je Ustavni sud izglasao da abortus u slučaju deformiteta ploda nije u skladu sa Ustavom, što je izazvalo skoro potpunu zabranu prekida trudnoće i rasprostranjene proteste od januara, kada je ta odluka stupila na snagu.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.