"VRATILI SMO IZRAEL NA PRAVI PUT"! Parlament usvojio budžet za 2022. godinu, vladajuća koalicija izvojevala pobedu
Naftali Benet, Foto: Profimedia

novo

"VRATILI SMO IZRAEL NA PRAVI PUT"! Parlament usvojio budžet za 2022. godinu, vladajuća koalicija izvojevala pobedu

Nova vlada položila je zakletvu u junu i time je označen kraj 12 godina duge neprekidne vladavine Netanjahua

Objavljeno:

Parlament Izraela, Kneset, usvojio je rano jutros budžet za narednu godinu čime je uklonjena poslednja zakonodavna prepreka i postignut veliki uspeh vladajuće koalicije sastavljene od osam partija.

Konačno glasanje usledilo je posle maratonske sednice na kojoj su poslanici rano u četvrtak usvojili najpre budžet za 2021. godinu i time otklonili opasnost od novih prevremenih izbora pošto su prevazidjene razlike u koaliciji i primedbe opozicije.

Očekuje se da će usvajanje budžeta doprineti stabilnosti vlade posle političke krize koja je trajala više od tri godine i Kneset za to vreme nije mogao da usvoji budžet, navode izraelski mediji.

Odobren je budžet od 183 milijarde dolara za 2022. uveliko pre isteka roka u martu naredne godine.

Usvajanje budžeta za ovu godinu bilo je mnogo hitnije, jer da se to nije desilo pre 14. novembra parlament bi se automatski raspustio.

"Za" je glasao 61 poslanik, a 59 je bilo protiv nešto pre pet sati u četvrtak posle sednice koja je trajala čitavu noć.

Plan za potrošnju 184 miliona dolara je prvi budžet koji je usvojen u Izraelu od 2018. godine.

"Vratili smo Izrael na pravi put", ocenio je premijer Izraela Naftali Benet.

Uspeh koalicije sastavljene od levičarskih, ultradesničarskih, partija centra i jedne male arapske islamske stranke je takodje opomena za bivšeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua koji nije uspeo da usvoji budžet tri godine, a potom predvidjao da nova vlada neće biti u stanju da efikasno vodi zemlju.

Opozicija se protivila budžetu do samog kraja,a koalicija je uspela da se usvoje skoro svi budžetski zakoni iako ima minimalnu većinu od 61 poslanika u Knesetu.

Usvajanje budžeta je veliki udarac za Netanjahuove nade da će se brzo vratiti na čelo države, konstatuje Asošiejted pres.

Nova vlada položila je zakletvu u junu i time je označen kraj 12 godina duge neprekidne vladavine Netanjahua.

Prethodno su održane četiri runde izbora bez jasnog pobednika.

Vladajuća koalicija, sastavljena od partija koje imaju malo šta zajedničkog osim želje da se Netanjahu ne vrati na vlast, je usvajanjem budžeta dobila na vremenu.

Da se to nije desilo održani bi bili peti izbori za tri godine i Netanjahu, čija je popularnost je nedavno porasla, sudeći po ispitivanjima javnog mnjenja, bi imao mogućnost da ponovo bude premijer.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.