Turske vlasti pokrenule istragu zbog tvitova o "Erdoganovoj smrti"
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Aleksandar Stojanović

GLASINE

Turske vlasti pokrenule istragu zbog tvitova o "Erdoganovoj smrti"

Opozicioni političari koji se protive Erdoganom režimu često dovode u pitanje predsednikovo zdravlje, a nepotkrijepljene glasine se ponavljaju godinama

Objavljeno:

Policija je saopštila da su o zdravlju turskog predsednika plasirane dezinformacije.

Turske vlasti pokrenule su istragu protiv 30 ljudi optuženih za tvitovanje dezinformacija o zdravlju predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Oni su objavili "manipulativni sadržaj" na Tviteru koristeći hešteg #olmus (što na turskom znači mrtav), saopštila je policija. Heštag je počeo da se širi usred sve veće spekulacije o zdravlju 67-godišnjeg Erdogana. Kao odgovor na glasine, njegovi saradnici su delili slike aktivnosti predsednika.

Opozicioni političari koji se protive Erdoganom režimu često dovode u pitanje predsednikovo zdravlje, a nepotkrijepljene glasine se ponavljaju godinama. Erdogan je pre deset godina imao operaciju na crevima. Od tada, turski predsednik je često demantovao tvrdnje da ima rak. Kako su se ove nedelje na društvenim mrežama ponovo pojavile glasine o njegovom zdravlju i smrti, zvaničnici vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) objavili su predsednikov raspored aktivnosti. Erdogan je u sredu bio na nekoliko događaja u glavnom gradu Ankari povodom obeležavanja 19. godišnjice preuzimanja vlasti njegove konzervativne stranke. "Šef je stigao iz Istanbula u Ankaru", napisao je član stranke AKP Ahmet Hamdi Čamli na Tviteru. "Veoma je zdrav", dodao je. U međuvremenu, Erdoganov portparol, Fahretin Altun, objavio je na Tviteru kratak video na kojem se vidi kako predsednik normalno hoda po izlasku iz službenog automobila. "Veruj prijateljima, kod neprijatelja se širi strah", napisao je Altun.

Turski mediji navode da su spekulacije o Erdoganovom zdravlju ponovo podstakle video snimak na kojem se vidi kako predsednik teško hoda prošlog petka. Kada su se prošlog meseca pojavile slične glasine o lošem zdravlju, Erdoganova kancelarija za komunikacije je podelila snimak predsednika kako igra košarku.

O operaciji Erdogana 2011. izveštavali su turski mediji, ali su zvanične izjave o njegovom zdravlju retke. Predsednika su i ranije viđali kako drema na događajima, ali i pored toga raspored aktivnosti mu je i dalje gust. Često se pojavljuje u javnosti i drži više govora dnevno. Erdogan je nedavno otputovao u Afriku na trodnevnu turneju, kao i u Rim na samit svetskih lidera G20. Trebalo da prisustvuje i samitu o kliomatskim promenama u Glazgovu ove nedelje, ali je otkazao putovanje iz, kako je navedeno iz njegovog kabineta, bezbednosnih razloga. Erdogan je decenijama vodeća figura turske politike - na mestu predsednika je od 2014. godine, a pre toga je bio premijer od 2003. do 2014. Sledeći predsednički izbori u Turskoj trebalo bi da budu održani 2023. godine.

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.