PREDUZETI PRVI KORACI: Grenland na putu da se priključi Pariskom sporazumu
Grenland, Foto: EPA-EFE/ FELIPE TRUEBA

KLIMATSKE PROMENE

PREDUZETI PRVI KORACI: Grenland na putu da se priključi Pariskom sporazumu

Predstavnici gotovo 200 zemalja učestvuju u klimatskom samitu u Glazgovu, koji je počeo u nedelju, 31. oktobra, i trajaće do 12. novembra

Objavljeno:

Vlasti Grenlanda saopštile su da su preduzeti prvi koraci ka pridruživanju ostrva Pariskom sporazumu o klimatskim promenama.

U saopštenju se navodi da je cilj vlasti da se razvije ogroman hidroenergetski potencijal tog arktičkog ostrva. Polusuverena teritorija u Kraljevini Danskoj, sa populacijom od samo 57.000 ljudi, neće zacrtavati bilo kakve posebne ciljeve za smanjenje emisija gasova, ističe se u saopštenju.

Premijerka Danske Mete Frederiksen izjavila je da ju je premijer Grenlanda obavestio o odluci da se ostrvo pridruži Pariskom sporazumu.

Grenland, ostrvo bogato mineralima, privlači sve veći interes globalnih rudarskih kompanija, a Vlada Grenlanda zabranila je energetska istraživanja u budućnosti i obećala da će zaustaviti razvoj retkih ležišta u zemlji, mada takvu odluku mora da odobri parlament.

Predstavnici gotovo 200 zemalja učestvuju u klimatskom samitu u Glazgovu, koji je počeo u nedelju, 31. oktobra, i trajaće do 12. novembra.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.