PREMINUO ČOVEK KOJI JE OSMISLIO TIRAMISU: Ado Kampeol (93) bio je ugostitelj, a ovako je napravio OVAJ PRVI KOLAČ
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

Tiramisu

PREMINUO ČOVEK KOJI JE OSMISLIO TIRAMISU: Ado Kampeol (93) bio je ugostitelj, a ovako je napravio OVAJ PRVI KOLAČ

Postoji nekoliko teorija o tome kako je zaista nastala ta poslastica, a među njima je i ona da je nastala kao afrodizijak koji je služen u javnoj kući u Trevizu

Objavljeno:

Ugostitelj Ado Kampeol, koji se smatra "ocem" tiramisua, preminuo je u 93. godini.

Kampeol je bio vlasnik restorana u gradu Trevizo na severu Italije, a upravo su u tom restoranu tiramisu osmislili njegova supruga i glavni kuvar. Na meni restorana tiramisu je stavljen 1972. ali nikada nije patentiran.

Postoji nekoliko teorija o tome kako je zaista nastala ta poslastica, a među njima je i ona da je nastala kao afrodizijak koji je služen u javnoj kući u Trevizu. Međutim, naširoko je prihvaćeno da je recept za tiramisu nastao u restoranu Kampeola.

Prema rečima glavnog kuvara, kolač je nastao zbog greške tokom pravljenja sladoleda od vanile. Kuvar je u posudu sa jajima i šećerom stavio maskarpone sir. Primetio je da je smesa vrlo ukusna i to rekao Kampeolovoj supruzi. Njih dvoje su zatim usavršili recept, dodajući kore natopljene kafom i posipajući kolač kakaom.

Ono što su dobili nazvali su tiramisu, što na italijanskom znači "podigni me". Postao je jedan od najpoznatijih italijanskih kolača na svetu. Neke varijante tiramisua pripremaju se i sa alkoholom, ali originalni recept podrazumeva da se ne koristi alkohol, kako bi bilo omugućeno da kolač jedu i deca.

Bonus video:

04:30

BRZE VESTI 31.10.2021. 14:55

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.