HILJADE GRAĐANA PROTESTUJE PROTIV VOJNE HUTNE, ULICAMA SE ORI "REVOLUCIJA": 2 demonstranta UBIJENA! (FOTO)
Sudan, Foto: Profimedia

SUDAN

HILJADE GRAĐANA PROTESTUJE PROTIV VOJNE HUTNE, ULICAMA SE ORI "REVOLUCIJA": 2 demonstranta UBIJENA! (FOTO)

Demonstranti su izašli na ulice Kartuma i Omdurmana noseći sudanske zastave i uzvikujući slogane protiv vojne hunte

Objavljeno:

Hiljade građana Sudana izašle su danas na ulice, skandirajući "Revolucija, revolucija" u znak protesta protiv prošlonedeljnog vojnog udara koji preti da poremeti demokratsku tranziciju te zemlje.

Demonstranti su izašli na ulice Kartuma i Omdurmana noseći sudanske zastave i uzvikujući slogane protiv vojne hunte, a u najnovijem izveštaju Rojtersa se navodi da su vojne vlasti ubile dva demonstranta u gradu Omdurmanu.

Organizacije koje se bore za demokratizaciju društva pozvale su građane da izađu na masovne proteste širom zemlje i zahtevaju povratak svrgnute prelazne vlade i puštanje visokih političkih zvaničnika iz pritvora, prenosi AP.

Specijalni izaslanik UN za Sudan, Voker Perts, sastao se u kasno sinoć sa generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom koji predvodi državni udar, bliskom saradniku sudanskog moćnika generala Abdel-Fataha Burhana.

Sudan, Protesti
foto: Profimedia

Dagalo komanduje Snagama za brzu podršku, paravojnom jedinicom koja kontroliše ulice glavnog grada Kartuma i koja je igrala glavnu ulogu u puču.

Perts je na svom Tviter nalogu napisao da je "naglasio potrebu za smirenošću", apelovao na vojni vrh da dozvoli mirne proteste i izbegne bilo kakve konfrontacije.

Današnji protesti će verovatno povećati pritisak na generale sudanske vojske koji su izloženi sve većim osudama SAD i drugih zapadnih zemalja i apelima da obnove civilnu vladu.

Demonstracije su organizovane pod sloganom "Povratak unazad je nemoguć", a demonstanti zahtevaju demontažu vladajućeg vojnog saveta sa Burhanom na čelu, predaju vlasti civilima, raspuštanje paravojnih grupa i restrukturiranje vojnih, obaveštajnih i bezbednosnih agencija kako bi se uklonili oficiri koji su i dalje lojalni bivšem predsedniku, islamisti i autokrati al-Baširu.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.