UBIJEN KOMANDANT HTS?! Šire se vesti, i dalje NEMA POTVRDE (FOTO/VIDEO)
Ilustracija, Foto: Twitter printscreen

predstavljao se kao humanitarni radnik

UBIJEN KOMANDANT HTS?! Šire se vesti, i dalje NEMA POTVRDE (FOTO/VIDEO)

Komandir je ubijen ispred svoje kuće u gradu Biniš u istočnom Idlibu kada je detonirana eksplozivna naprava koja je bila podmetnuta ispod njegovog vozila, terenca Hjundai Santa Fe

Objavljeno: 20:32h

Abu Omar al-Filistini, viši komandant bezbednosti Hajat Tahrir al-Šama (HTS), koji je povezan sa Al Kaidom, navodno je ubijen u severozapadnom sirijskom regionu Idlib.

Komandir je ubijen ispred svoje kuće u gradu Biniš u istočnom Idlibu kada je detonirana eksplozivna naprava koja je bila podmetnuta ispod njegovog vozila, terenca Hjundai Santa Fe. U napadu je ranjena i žena, verovatno supruga komandanta.

Prema džihadističkim izvorima, al-Filistini, čije je pravo ime Marvan Omar, imao je i palestinsko i švedsko državljanstvo. Navodno je živeo u Švedskoj mnogo godina.

Al-Filistini se ljudima u Idlibu predstavljao kao mladi religiozni učenjak i humanitarni radnik. Uglavnom je radio sa lokalnom omladinom i udovicama ili stranim džihadistima.

Međutim, u stvarnosti je palestinsko-švedski terorista bio komandant bezbednosti HTS-a koji je radio direktno pod komandom višeg iračkog vođe grupe Abu Marije al-Katanija.

Al-Katani je potvrdio terorističku prošlost al-Filistinija i njegovu blisku vezu sa njim na svom zvaničnom Telegram kanalu. U jednoj objavi, al-Katani je oplakivao al-Filistinija i opisao ga kao "heroja mudžahida" koji se borio u Iraku i Siriji. Vođa se takođe zakleo da će osvetiti svoju smrt.

Nijedna grupa do sada nije preuzela odgovornost za bombaški napad koji je odneo život al-Filistinija. Ubistvo al-Filistinija su možda izvršili neki od neprijatelja HTS-a u Velikom Idlibu kao odgovor na nedavnu vojnu kampanju grupe protiv stranih džihadista na selu severne Latakije.

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.