POSLEDNJA JEVREJKA U AVGANISTANU POBEGLA U ALBANIJU: Do prošle nedelje živela u strahu za bezbednost!
Avganistan, Foto: Profimedia

bekstvo iz avganistana

POSLEDNJA JEVREJKA U AVGANISTANU POBEGLA U ALBANIJU: Do prošle nedelje živela u strahu za bezbednost!

Ona je jedna od desetoro dece iz jevrejske porodice u Kabulu

Objavljeno:

Jevrejka Tova Moradi koja je rodjena i odrasla u Kabulu i živela tamo do prošle nedelje u strahu za bezbednost, pobegla je iz Avganistana u Albaniju zajedno sa svojom decom i oko dvadesetoro unuka, zahvaljujući pomoći jedne izraelske organizacije, aktivista i istaknutih jevrejskih filantropa.

Vest o njenom bekstvu objavio je Asošiejted pres, agencija za koju je Moradi, u albanskom gradu Golemu gde trenutno živi 2.000 avganistanskihizbeglica, izjavila da je svoju zemlju volela jako, ali je morala da je napusti jer su joj deca bila u opasnosti.

AP je podsetio da je godinama daleki rodjak Tove Moradi, Zebulon Simantov za sebe govorio da je poslednji Jevrejin u Avganistanu, jedini preostali od vekovina stare zajednice.

On je novinarima naplaćivao intervjue i brinuo se o jedinoj preostaloj sinagogi u Kabulu, a odatle je otišao u septembru, mesec dana pre svoje rodjake 83-godišnje Moradi.

Ona je jedna od desetoro dece iz jevrejske porodice u Kabulu. Kada je imala 16 godina pobegla je od kuće i udala se za muslimana, ali nikada nije primila islam i poštovala je jevrejsku tradiciju.

U kvartu u kome je živela nije bila tajna da je Jevrejka, a njena ćerka Koršid koja živi u Kanadi je za AP to potvrdila, rekavši da nikada nije poricala judaizam, već se udala da bi spasila život, jer kao mlada devojka nije bila bezbedna u Avganistanu.

Uprkos neslaganju porodice zbog odluke da se uda sa muslimana, Moradi je godinama održavala vezu sa nekim svojim rodjacima, a njeni roditelji su sa njenom braćom i sestrama napustili Avganistan šezdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Roditelji su joj sahranjeni u Jerusalimu, a preživeli iz te porodice i njihovi potomci žive u Izraelu.

Sa nekim od svojih sestara Tova Moradi nije razgvorala pola veka, zapravo sve do ove nedelje, kada je videla njih i njihovu decu putem video poziva.

Tokom prvog perioda vladavine talibana od 1996. do invazije SAD 2001. godine živela je povučeno, ali je rizikovala život krijući od talibana rabina Isaka Levija, jednog od malog broja preostalih Jevreja u Avganistanu.

Kada su talibani došli da traže rabina porodica koja ga je krila je rekla da je musliman.

Tova Moradi je u medjuvremenu pripremala rabinovo beksto iz zemlje, ali se on razboleo i preminuo 2005. godine. Njegovi posmrtni ostaci su preneti u Izrael i tamo je sahranjen.

Po povratku talibana na vlast u avgustu Moradi i njena porodica su strahovali jer su, uprkos obećanjima novih vladara da će obnoviti mir i bezbednost, radikalnije grupe pretile onima koji ne dele tu ekstremnu ideologiju.

Porodica u Kanadi obratila se za pomoć jednom jevrejskom biznismenu u Torontu, a obavešten je direktor Izraeida (IsraAid), organizacije koja je ranije pomagala ljudima u nevolji širom sveta, a sada Avganistancima da napuste tu zemlju.

Bekstu Tove Moradi doprinile su i avganistanske diplomate u inostranstvu, kabinet predsednika Izraela i jevrejski biznismeni.

Sada je ona sa šest svojih rodjaka u Albaniji, a veći deo porodice je stigao u Ujedinjene Arapske Emirate.

Svi se nadaju da će moći da odu u Kanadu da bi živeli sa svojom decom.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.