BAJDEN STIGAO U EVROPU: Ostavio Vašington u neizvesnosti (VIDEO)
Džo Bajden, Foto: Profimedia

SAD

BAJDEN STIGAO U EVROPU: Ostavio Vašington u neizvesnosti (VIDEO)

Bajdena zatim očekuje put u Škotsku u nedelju uveče, na klimatsku konferenciju Ujedinjenih nacija, COP26, u Glazgovu.

Objavljeno:

Američki predsednik DŽozef Bajden doputovao je rano jutros u Evropu, gde će narednoh dana učestvovati na dva međunarodna samita, ostavljajući u Vašingtonu u neizvesnosti svoju unutrašnju agendu vrednu 2.750 milijardi dolara.

Bajden se nada da će drugim svetskim liderima na konferenciji o klimi u Velikoj Britaniji predstaviti veliki ekološki paket, ali njegove kolege demokrate odustale su od planova za glasanje u četvrtak, ostavljajući neizvesnost oko njegove platforme potrošnje povezane sa ovim merama, prenosi BBC.

On je rano jutros sleteo u Rim na samit G20, na kojem će na dnevnom redu biti planovi za globalni minimalni porez, a drugi američki katolički predsednik u istoriji takođe će se danas sastati sa papom Franjom u Vatikanu.

Bajdena zatim očekuje put u Škotsku u nedelju uveče, na klimatsku konferenciju Ujedinjenih nacija, COP26, u Glazgovu.

Američki predsednik će nastojati da na ovoj konferenciji prenese poruku da su se SAD vratile u borbu protiv globalnog zagrevanja, nakon što se njegov prethodnik Donald Tramp povukao iz Pariskog klimatskog sporazuma.

Pre nego što je otišao iz Bele kuće u Rim, Bajden je predstavio smanjeni plan potrošnje koji je bio proizvod višemesečnog pregovaranja, a tokom sastanka iza zatvorenih vrata na Kapitol Hilu zamolio je demokrate da podrže njegove predloge zakona, sa napomenom da želi da dokaže tokom dva samita da američka demokratija i dalje funkcioniše.

„Ostatak sveta se pita da li možemo da funkcionišemo“, preneli su američki mediji Bajdenovu poruku.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi pozvala je demokrate da ne osramote Bajdena protivljenjem predloženim zakonima, ali liberalniji članovi stranke odbili su da pristanu na planove bez garancije da će oba predloga potrošnje biti izglasana u paketu.

To podrazumeva 555 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena, uglavnom kroz poreske olakšice za obnovljive izvore energije i niske emisije, 400 milijardi dolara za besplatne predškolske ustanova za svu decu od 3 i 4 godine, kao i 150 milijardi dolara za izgradnju milion jeftinih stambenih jedinica dok Bajden prvo pokušava da privoli demokrate oko podrške infrastrukturnog paketa od milijardu dolara, koji je već prošao u Senatu.

Predsednik je izrazio je uverenje da će Kongres usvojiti dopunski zakon o budžetu ,koji je prema umanjenoj verziji prepolovljen i vredan 1.750 milijardi dolara, a koji Bajdenova administracija naziva plan „Izgradimo ponovo bolje“ (Build Back Better).

Prvobitni predlog iznosio je 3.500 milijardi dolara, ali je prepolovljen na insistiranje dva demokratska senatora koji bi mogli da onemoguće izglasavanje u ravnomerno podeljenom Senatu, gde je potrebna podrška svih demokratskih članova.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.