"NE MOŽETE SAV NOVAC DA STAVITE U DŽEP, A DA ODBACITE VREDNOSTI": Belgija upozorila Poljsku
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

EVROPSKA UNIJA NIJE BANKOMAT

"NE MOŽETE SAV NOVAC DA STAVITE U DŽEP, A DA ODBACITE VREDNOSTI": Belgija upozorila Poljsku

Belgijski premijer je kazao da se njegov poljski kolega „igra vatrom kada vodi rat sa svojim evropskim kolegama iz unutrašnje političkih razloga“

Objavljeno:

Belgija je danas upozorila Poljsku da Evropsku uniju ne tretira kao „bankomat“ kako bi povećala svoje ekonomsko bogatstvo, a da pritom zanemaruje svoje demokratske principe i principe vladavine prava.

„Ne možete sav novac da stavite u džep, a da odbacite vrednosti“, rekao je belgijski premijer Aleksandar de Kroa na otvaranju koledža u Brižu, prenosi AP.

Premijer de Kroa je time reagovao na navode poljskog premijera Mateuša Moravjeckog koji je optužio EU da preti „Trećim svetskim ratom“ zbog insistiranja da Poljska treba da poštuje nezavisnost pravosuđa i primat prava EU.

Belgijski premijer je kazao da se njegov poljski kolega „igra vatrom kada vodi rat sa svojim evropskim kolegama iz unutrašnje političkih razloga“.

Svi ovi komentari su usledili, kako navodi AP, nakon višegodišnjih sporova oko promena koje je poljska vlada napravila u sudovima u zemlji.

„Ovde se radi o većini zemalja članica EU – od Baltika do Portugala, koje se slažu da je naša Unija, unija vrednosti, a ne bankomat“, rekao je de Kroa, aludirajući na činjenicu da Poljska već dugo prima sredstva EU.

Vladajuća stranka u Poljskoj, Pravo i pravda, u sukobu je sa Briselom od osvajanja vlasti 2015. godine oko brojnih pitanja, uključujući pitanja migracija i prava LGBT osoba, navodi AP.

Kako navodi agencija, najduži spor odnosi se na pokušaje poljske vlade da preuzme političku kontrolu nad pravosuđem.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.