Savetnici američke FDA podržali Fajzerovu vakcinu za decu od 5 do 11 godina
Fajzer, Foto: Privatna arhiva

ODLUČENO

Savetnici američke FDA podržali Fajzerovu vakcinu za decu od 5 do 11 godina

FDA nema obavezu da sledi savet svojih spoljnih savetnika, ali ga obično uvaži, prenosi Glas Amerike.

Objavljeno:

Ekspertska komisija odlučila je ubedljivom većinom glasova da preporuči američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) da dozvoli upotrebu Fajzerove vakcine protiv kovida 19 kod dece uzrasta od pet do 11 godina, navodeći da su prednosti vakcine veće od rizika.

FDA nema obavezu da sledi savet svojih spoljnih savetnika, ali ga obično uvaži, prenosi Glas Amerike.

To znači da bi još oko 28 miliona dece moglo da se vakciniše, a većina njih već ide u školu, i pohadja nastavu uživo. Vakcine bi mogle da počnu da se daju mladjoj deci već naredne nedelje.

Ukoliko FDA dozvoli vakcinaciju ove starosne grupe, savetodavna komisija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastaće se sledeće nedelje da iznese svoje preporuke o imunizaciji. Direktor CDC donosi konačnu odluku.

Kompanije Fajzer/Biontek navode da je njihova vakcina pokazala efikasnost od 90,7 odsto u zaštiti od korona virusa, u kliničkom istraživanju u kome su učestvovala deca uzrasta izmedju pet i 11 godina.

Dok su slučajevi dece koja su se ozbiljno razbolela ili preminula od kovida 19 relativno retki u poredjenju sa odraslim, neka deca razvijaju komplikacije zbog virusa, a infekcije medju nevakcinisanom decom su porasle zbog prenošenja delta soja korona virusa.

Kompanije Fajzer/Biontek traže dozvolu za nižu dozu vakcine kod dece, od 10 mikrograma, naspram 30 mikrograma koliko se koristi u vakcinisanju onih starijih od 12 godina.

Vakcina za decu staru od 12 do 15 godina je dozvoljena u maju, a dok je prošlog decembra dobila dozvolu za one starije od 16 godina.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.