ORBAN: Ideološki pritisak u Evropskoj uniji je bez presedana
Viktor Orban, Foto: Profimedia

važno

ORBAN: Ideološki pritisak u Evropskoj uniji je bez presedana

"Sa žalošću konstatujemo da je ideološki pritisak u EU postao jači nego ikad", rekao je on i dodao da se migracije i zagovaranje otvorenog društva promovišu do neviđenog stepena, prenosi MTI

Objavljeno: 19:13h

Ideološki pritisak u okviru Evropske unije je bez presedana, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban.

To je kazao posle sastanka sa predsednicom francuskog desničarskog Nacionalnog saveza Marin le Pen.

Evropska komisija pretvorila se iz čuvara ugovora u ideološki centar, a Poljska i Mađarska svakodnevno u EU doživljavaju "modernizovanu formu" doktrine Brežnjeva, rekao je Orban na konferenciji za novinare.

"Sa žalošću konstatujemo da je ideološki pritisak u EU postao jači nego ikad", rekao je on i dodao da se migracije i zagovaranje otvorenog društva promovišu do neviđenog stepena, prenosi MTI.

Po Brežnjevljevoj doktrini, ako neka članica sovjetskog bloka odstupi od centralne ideologije, druge države članice imale su pravo da intervenišu u njenoj unutrašnjoj politici, objasnio je Orban.

Naravno, dodao je, postupak zbog vladavine prava je mnogo manje brutalan od intervencije sovjetskih tenkova, ali je i dalje intervencija, rekao je on. A to je ono što Poljska i Mađarska svakodnevno doživljavaju, naglasio je Orban.

On je rekao da je neophodno obnoviti evropsku desnicu i da stranka Fides ima interes da se formira nova grupacija takvih stranaka.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.