UPOZORENJE GLAVNE NAUČNICE SZO: Vakcinacija nije dovoljna da se okonča pandemija! (VIDEO)
Sumja Svaminatan, Foto: Printscreen/Youtube/ CNA

NIJE UNIVERZALNO REŠENJE

UPOZORENJE GLAVNE NAUČNICE SZO: Vakcinacija nije dovoljna da se okonča pandemija! (VIDEO)

Ona naglašava da vakcine treba da se dele podjednako i siromašnijim zemljama, kao i medicinski aparati i uređaji kako bi se sprečilo širenje korona-virsa

Objavljeno:

Dr Sumja Svaminatan, glavna naučnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kaže da vakcinacija nije dovoljna kako bi se okončala pandemija.

Ona naglašava da vakcine treba da se dele podjednako i siromašnijim zemljama, kao i medicinski aparati i uređaji kako bi se sprečilo širenje korona-virsa.

- Vakcinacija je samo jedno sredstvo, ali to nije univerzalno rešenje. Vakcine su veoma efikasne protiv zaštite od teškog i komplikovanog toka bolesti, ali one ne štite sto odsto od infekcije. - naglasila je doktorka Svaminatan.

- Iako je pojava infekcije kod vakcinisanih ljudi i dalje retka, vakcinacija ne znači da osoba ne može da prenese virus nekoj drugoj osobi s većim rizikom, još uvek imate zemlje s visokom procentom vakcinacije u kojima su stope zaraze u porastu - dodaje dr Svaminatan.

- Što su stope prenošenja zaraze veće, veća je i opasnost od generisanja novih varijanti, koje se onda vraćaju i ponovno zaražavaju ljude, čak i ako su vakcinisani. Postoji jak naučni argument za nastavak primene mera protiv korone, dok svi u svetu ne steknu zaštitu. - nastavlja doktorka.

Priprema za sledeću pandemiju

Doktorka Svaminatan pozvala je međunarodnu zajednicu da investira sredstva u pripreme za buduću pandemiju, kako bi se izbegle razorne posledice koje je svet video u posljednjih 20 meseci.

- Svet ponovno mora da razmišlja o spremnosti na pandemiju, kako se zaista pripremiti za sprečavanje iduće pandemije? A ako to nije sasvim moguće, kako je otkriti na vreme i u ranoj fazi? I kako na nju odgovoriti? - naglašava doktorka.

Prema podacima „Njujork tajmsa“, oko 49,7 odsto svetske populacije primilo je bar jednu dozu vakcine.

Svetska zdravstvena organizacija nije proglasila novu mutaciju „posebnim razlogom za zabrinutost“, otkako se vrlo zarazna delta varijanta pojavila prošlog proleća. Međutim, takozvana delta-plus varijanta zabrinula je lekare u Izraelu i Japanu.

Brojne bogate zemlje s relativno visokim stopama vakcinisanih već su ukinule ograničenja povezana s pandemijom, u nekim slučajevima i uprkos povećanju broja zaraženih – poput Velike Britanije koja je uglavnom ukinula obavezno nošenje maski na javnim mestima. Danska, u kojoj je 76 odsto stanovništva potpuno vakcinisano, povukla je gotovo sve mere.

Bonus video:

06:56

ESPRESO INTERVJU: Sloba Radanovic

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.