U BUGARSKOJ REKORDAN BROJ UMRLIH I ZARAŽENIH: Četvrti talas preti da uruši zdravstveni sistem
Ilustracija, Foto: Profimedia

PANDEMIJA

U BUGARSKOJ REKORDAN BROJ UMRLIH I ZARAŽENIH: Četvrti talas preti da uruši zdravstveni sistem

Nova ograničenja izazvala su proteste, a neke političke stranke optužuju privremenu vladu da nije uspela da upravlja pandemijom uoči parlamentarnih izbora 14. novembra

Objavljeno:

Bugarska je danas prijavila rekordan broj dnevnih smrtnih slučajeva i infekcija od korona virusa, a četvrti talas bolesti preti da uruši zdravstveni sistem, u ovoj najmanje vakcinisanoj članici Evropske unije.

Broj novih infekcija u prethodna 24 sata dostigao je 5.863, dok su 243 osobe umrle od posledica kovid 19, pokazuju zvanični podaci.

Suočena sa rastućim infekcijama i sporom vakcinacijom, Bugarska sa sedam miliona stanovnika i 23.316 preminulih od kovida od početka pandemije, uvela je kao obavezne zdravstvene propusnice za većinu zatvorenih javnih prostora.

Nova ograničenja izazvala su proteste, a neke političke stranke optužuju privremenu vladu da nije uspela da upravlja pandemijom uoči parlamentarnih izbora 14. novembra. Zdravstvene vlasti upozoravaju da bi neuspeh da se uspori novi talas bolesti mogao da izazove stroža ograničenja, jer se bolnice bore sa sve viže pacijenata sa kovid-19.

Prema današnjim podacima više od 7.100 ljudi nalazi se na kovid odeljenjima bolnica, od čega 608 na intenzivnoj nezi, a više od 90 odsto pacijenata nije vakcinisano.

Broj vakcinisanih, kojih je samo 24 odsto u odrasloj populaciji, u odnosu na 74 odsto što je prosek u EU, povećao se od prošlog četvrtka, kada su vlasti između ostalog ograničile pristup restoranima, bioskopima i teretanama, samo za one koji su imunizovani, oporavili se od virusa ili imaju negativan test na kovid-19.

Bonus video:

06:09

ANA BRNABIĆ O MERAMA: Država je uradila posao najbolje na svetu, vakcinišite se ljudi

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.