OVO JE PRAVI POBEDNIK IZBORA U SAD: Kako je Džulijen Asanž srušio globalni politički sistem (VIDEO) (FOTO)
Foto: AP / REUTERS

NE KAČITE SE S NJIM

OVO JE PRAVI POBEDNIK IZBORA U SAD: Kako je Džulijen Asanž srušio globalni politički sistem (VIDEO) (FOTO)

Kaže da bi objavio podatke i o Trampu da je mogao... Šta ga je sprečavalo?
Objavljeno: 12:46h

Da li ste iznenađeni rezultatima izbora u SAD? Jedna od najneizvesnijih i medijski najispraćenijih izbornih trka upravo se završila, pobedom Donalda Trampa, koji će u narednom periodu da bude inaugurisan na mestu 45. američkog predsednika.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ne možemo da kažemo da smo preterano iznenađeni, ali svakako postoji doza neverice. Iako je Tramp harizmatična ličnost, kontroverzna i prijemčiva "beloj Americi", on je pre svega biznismen, a ne političar. S druge strane, imali smo Hilari Klinton, koja je već bila Prva dama kad joj je muž Bil bio na mestu predsednika. Međutim, sama je imala možda i angažovaniju političku karijeru od njega; najpre je bila senatorka (iz Njujorka) od 2001. do 2009. a potom i (67.) državna sektretarka Sjedinjenih Američkih Država, od 2009. do 2013. godine.

Hilari je bila prvo lice Demokrata, ambiciozna političarka koja predstavlja establišment, pa je bilo logično očekivati da napreduje i do mesta predsednice. Da je uspela, bila bi prva žena u istoriji SAD kojoj je to pošlo za rukom.

foto: Reuters

I šta je onda pošlo naopako? Prema nekim istraživanjima, Hilari je bila ubedljivi favorit za osvajanje predsedničkog mesta sve do jednog trenutka: dok sa "Vikiliksa" nisu počeli da cure sporni mejlovi koji su u vezi sa Klintonovom. Namerno ili ne, dolazili su sve do dana izbora i ostavili velike posledice. Glavni osumnjičeni: Džulijan Asanž.

foto: Fonet / AP
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.