ESTONIJA POOŠTRILA KRITERIJUME ZA KOVID SERTIFIKATE: Broj novozraženih kao na vrhuncu pandemije u martu!
Kovid propusnica, Foto: Profimedia

BORBA SA PANDEMIJOM

ESTONIJA POOŠTRILA KRITERIJUME ZA KOVID SERTIFIKATE: Broj novozraženih kao na vrhuncu pandemije u martu!

Do danas je izdavanje kovid sertifikata bilo moguće i uz negativan test na kovid-19

Objavljeno:

Estonija je pooštrila kriterijume za izdavanje kovid sertifikata za ulazak na sportske dogadjaje, u bioskope i druga dešavanja u zatvorenom prostoru koji gradjani od danas mogu da dobiju samo uz dokaz da su vakcinisani ili da su preležali kovid-19.

Po rečima lokalnih vlasti, to pravilo kao i obaveza nošenja maske u zatvorenim javnim prostorima važiće do 10. januara.

Do danas je izdavanje kovid sertifikata bilo moguće i uz negativan test na kovid-19.

Iako nije zvanično saopšteno pretpopstavlja se da je razlog pooštravanja kriterijuma za kovid sertifikat nepouzdanost pojedinih testova ali i pogoršana epidemiološka situacija.

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da medju umrlima od kovida-19 u toj zemlji ima pet puta više nevakcinisanih nego vakcinisanih, ali nije precizirala na koji se to period odnosi.

U Estoniji je prema danas saopštenim podacima za prethodna 24 sata registrovano 1.787 novoinficiranih korona virusom što je kao na vrhuncu pandemije u martu.

Po 14-odnevnoj stopi od 1.311,3 zaraženih na 100.000 stanovnika Estonija je pri vrhu u Evropi, a situacija se pogoršava i u Letoniji i Litvaniji.

U Letoniji je od prošle nedelje na snazi jednomesečni "lokdaun" koji podrazumeva policijski čas tokom noći i zatvaranje svih prodavnica osim onih koje prodaju osnovne potrepštine.

Kao zemlje s jednom od najnižih stopa vakcinisanih u EU, Letonija beleži i 881 novi slučaj infekcije i 21 umrlog za 24 sata.

U Litvaniji je zabeleženo 1.810 novozaraženih i 25 smrtnih slučajeva, a 14-dnevna stopa zaraženih dostigla je ; 1.314,4 na 100.000 ljudi.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.