KO JE OSMAN KAVALA? Čovek koji je razbesneo Erdogana i doveo do izbacivanja ambasadora 10 zemalja
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

ovo nije plemenska zajednica, ovo je turska

KO JE OSMAN KAVALA? Čovek koji je razbesneo Erdogana i doveo do izbacivanja ambasadora 10 zemalja

"No, nije važno šta žele u Briselu, Vašingtonu i u medijima kojima se upravlja spolja. Mađari će odlučiti o svojoj sudbini", izjavio je Orban

Objavljeno:

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom vikenda je proglasio 10 ambasadora personama non grata.

Turski predsednik je proglasio nepoželjnim ambasadore Kanade, SAD, Danske, Francuske, Nemačke, Holandije, Norveške, Švedske, Finske i Novog Zelanda jer su prošle sedmice zatražili da se po hitnom postupku pusti iz zatvora Osman Kavala.

"Dao sam potrebne naredbe i rekao našem ministarstvu spoljnih poslova da se brzo pobrine za proglašenje ovih 10 ambasadora nepoželjnim osobama", rekao je Erdogan proteklog vikenda, iznenadivši mnoge, piše Jutarnji list.

Ambasadori su nakon toga pozvani u ministarstvo ali, umesto da promene mišljenje, nastavili su sa prigovorima na turski pravosudni sistem zbog čega ih je Erdogan optužio da su "drski".

"Ambasadori koji traže da se Kavala pusti na slobodu treba ili da shvate Tursku ili da odu. Ovo nije neka plemenska zajednica. Ovo je Turska", rekao je Erdogan.

Ko je Osman Kavala?

Kavala je biznismen koji je se zamerio predsedniku kao jedan od organizatora protesta zbog najavljene gradnje u Gezi parku u Istanbulu koju je podržavao Erdogan.

Zbog toga je završio u zatvoru a onda je optužen da je učestvovao u propalom puču protiv predsednika u leto 2016. godine.

Iako čak i deo ljudi iz vladajuće stranke smatra da mu nije mesto u zatvor, Erdogan misli drugačije.

"Od jutra do sutra [ambasadori] ponavljaju: Kavala, Kavala … Ali taj o kojem pričate, Kavala, on je Sorošev agent u Turskoj", rekao je Erdogan.

Zanimljivo je da je upravo Erdogan jedini turski političar koji se susreo sa Sorošem 2003. godine i na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu mu rekao da nova vlada na čijem je čelu predstavlja "otvoreno društvo u Turskoj" i zatražio njegovu podršku.

Soroš je tada pomogao u formiranju lobističke grupe koja je zagovarala novu tursku vladu u glavnim gradovima EU.

Sve se raspalo 2013. godine kad je Istanbul, u kojem je sadašnji "sultan" bio gradonačelnik prvi put rekao ne. Bio je to težak trenutak za Erdogana jer su počele da kruže priče o korupciji u koju je upetljana njegova porodica.

Erdogan je tada optužio Kavalu i Soroša da podjaruju proteste. Otvoreno društvo je 2018. posle niza optužvi prekinulo rad u Turskoj.

Razlog je, kako je Fehim Tastekin objasnio za uticajni Al-Monitor, devijacija turske vladajuće politike od vrednosti koje zagovara Otvoreno društvo.

Otvoreno društvo je, svejedno, nastavilo da podržava te vrednosti i postalo trn u oku Erdogana koji je tako našao krivca za većinu nedaća koje ne može da prebaci na Fethulaha Gulena, s kojim je takođe bio u dobrim odnosima a koga sada optužuje da je orkestrirao puč.

Lira u slobodnom padu

Bes vladara Turske može da ima veze i sa novim padom vrednosti lire nakon što je, po njegovom nalogu, Centralna banka snizila kamate iako je inflacija visoka, na 19%.

Erdogan, piše Jutarnji, ne prihvata tezu da se inflacija suzbija podizanjem kamatnih stopa. Iz to je globalni nadzornik državnih finansija, FATF, objavio u četvrtak da je Turska na “sivoj listi” jer nije potvrdila odgovornost u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Sad je i jasnije zašto je sultan morao da napadne Soroša, zaključuje se u tekstu.

Nije Erdogan jedini

I mađarski premijer Viktor Orban optužio je tokom vikenda Brisel i Vašington da se upliću u unutrašnje stvari Mašarske i pozvao svoje pristalice da odbrane "dostignuća njegove vlade".

Orban je pristalicama u centru Budimpešte rekao da Vašingtoni milijarder Džordž Soroš žele da na izborima u aprilu pobede "njihovi ljudi", odnosno ujedinjena leva opozicija i da u tu svrhu daju svoj novac, pomažu medije i društvene mreže.

"No, nije važno šta žele u Briselu, Vašingtonu i u medijima kojima se upravlja spolja. Mađari će odlučiti o svojoj sudbini", izjavio je Orban.

Oglasio se i lider opozicije Peter Marki-Zej koji je najavio da će izraditi nacrt novog ustava, obračunati se s korupcijom, uvesti evro i štititi slobodu medija.

"Režim je postao moralno neodrživ...zamah koji sada imamo odvešće nas na izbore u aprilu 2022", rekao je on svojih pristalicama.

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.