DA LI JE MOGUĆE REKVIZITNIM PIŠTOLJEM UBITI ČOVEKA? Boldvin je to učinio, a sada je jasno i kako
Alek Boldvin, Foto: Profimedia

užas

DA LI JE MOGUĆE REKVIZITNIM PIŠTOLJEM UBITI ČOVEKA? Boldvin je to učinio, a sada je jasno i kako

Smrt od upotrebe rekvizita takođe može nastupiti ako je pištolj nepravilno napunjen

Objavljeno:

Nakon što je glumac Alek Boldvin nehotice ubio snimateljku Halinu Hačins i ranio reditelja Džoela Souzu na filmskom setu, javnost se pita kako je moguće da filmski rekvizit ubije osobu.

Incident se dogodio tokom snimanja filma Rust, a policija je dojavu dobila oko 13.50 časova po lokalnom vremenu, odnosno nešto pre 21 čas.

"Šerifova kancelarija potvrđuje da su dve osobe upucane tokom snimanja filma Rust. Snimateljka Halina Hačins (42) i reditelj Džoel Souza (48) su upucani kada je metak iz rekvizita ispalio producent i glumac Alek Boldvin (63)," navodi se u saopštenju policije.

Boldvin je, piše Yahoo News, pucao iz pištolja za rekvizite koji je bio napunjen tzv. praznine. Iako je istraga o ovom nemilom događaju još u toku, mnogi na društvenim mrežama se pitaju kako je uopšte moguće da pucanj iz filmskog rekvizita ubije čoveka.

Alek Boldvin
foto: Profimedia

Šta je zapravo rekvizit za oružje?

Za početak, potrebno je razumeti šta je oružje uopšte. Mnogi ljudi misle da je to nefunkcionalno oružje ili čak igračka. Iako se termin rekviziti za pištolje takođe odnosi na takve uređaje, on se takođe odnosi na prave pištolje koji se koriste kao rekviziti.

Zašto bi se pravi pištolj koristio na filmskom setu? Razlog je jednostavan – ubedljivost. Kako je instruktor vatrenog oružja Dejv Braun objasnio u članku za časopis American Cinematographer 2019. godine, pravo vatreno oružje stvara utisak autentičnosti, posebno u krupnim planovima. Svako ko je ikada držao pravo oružje u ruci može potvrditi da pravi pištolj izgleda i teži potpuno drugačije od lažnog.

Ali, kako je Braun napisao, upotreba pravog vatrenog oružja na setu filma ili serije zahteva i obučenog profesionalca čiji je posao da obezbedi da se oružje koristi u skladu sa strogim bezbednosnim merama. Pištolj, podseća Iahoo Nevs, i dalje je pištolj, bez obzira na municiju u njemu.

Šta su praznine?

Izraz "prazno" odnosi se na vrstu municije koja se sastoji od nekoliko delova: čahura, pogonski materijal (obično barut) u čahuri, početna kapsula na dnu čaure i sam projektil.

Kada se okidač pištolja povuče, igla udara u početnu kapsulu, koja zatim aktivira barut, a eksplozija vrelog gasa stvara bljesak na kraju cevi. Čaura se zatim automatski izbacuje iz pištolja, a mehanizam automatski ubacuje novi metak, ili ćorak, u cev.

Prazan je zapravo skoro identičan metku, a ključna razlika je sam projektil. Umesto olovnog projektila koji koriste pravi meci, vrh ćorka je obično zapečaćen voskom ili nekim drugim materijalom koji sprečava ispadanje baruta iz čahure.

Alek Boldvin
foto: Profimedia

To znači da kada povučete obarač pištolja sa ćorkom u cevi, dobijate efekat skoro identičan ispaljivanju pravog metka – zvuk, trzaj, bljesak cevi, izbačena čaura – sve je isto, osim što je u u slučaju blanka iz cevi ne izlazi komad olova.

Roletne takođe mogu biti izuzetno opasne

Ali to što olovni projektil ne izlazi iz cevi ne znači da ćorci nisu opasni. Naime, gas zagrejan na izuzetno visoku temperaturu i dalje izliva iz cevi pištolja u kojoj se nalazi blanko, što znači da je sve ispred cevi u zanemarljivoj opasnosti.

Pored vrućeg gasa, tu je i pitanje materijala koji se koristi za zatvaranje baruta. Iako je obično samo papir ili vosak, ako stojite dovoljno blizu, čak i ovaj naizgled bezopasan materijal može postati veoma opasan zbog brzine kojom se izbacuje iz cevi. Zbog toga je glumac Jon-Erik Hexum umro na setu 1984. godine.

Naime, u pauzi snimanja CBS serije Cover Up, Heksum je stavio ćorak u revolver, okrenuo cilindar i naslonio cev na sopstvenu glavu, kao da igra ruski rulet. Ne znajući koliko je to opasno, povukao je obarač. Zadobio je frakturu lobanje, zbog čega su mu delovi kostiju završili u mozgu. Umro je šest dana kasnije.

Smrt Brendona Lija

Smrt od upotrebe rekvizita takođe može nastupiti ako je pištolj nepravilno napunjen. Zato je 1993. godine na snimanju filma Vrana ubijen mladi glumac Brendon Li, sin legendarnog Brusa Lija.

Naime, u cevi pištolja od ranije je ostao pravi metak, a kada je ispaljen ćor u oružje i ispaljen, eksplozija je izbacila projektil iz cevi koji je prethodno zaglavio i smrtno ranio Lija. Umro je samo nekoliko sati kasnije.

(Espreso/index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.