NEVEROVATNO OTRIĆE U DRAGOM KAMENU: Pronađeni ostaci DREVNOG MIKROORGANIZMA u rubinu!
Ilustracija, Foto: Profimedia

GRAFIT UNUTAR RUBINA

NEVEROVATNO OTRIĆE U DRAGOM KAMENU: Pronađeni ostaci DREVNOG MIKROORGANIZMA u rubinu!

Grafit unutar rubina je stvarno jedinstvena pojava

Objavljeno:

Rubin koji se pre 2,5 milijardi godina formirao u Zemljinoj kori "zarobio" je dokaz o praživotu koji je postojao u blatu planete.

Geolozi su u rubinu identifikovali ostatke grafita za koji tvrde da su biološkog porekla, odnosno ostaci nekog drevnog mikroorganizma iz vremena pre nego što se višećelijski život pojavio na Zemlji.

"Grafit unutar rubina je stvarno jedinstvena pojava. Ovo je prvi put da smo pronašli dokaz drevnog života unutar rubina", rekao je geolog Kris Jakimčuk sa kanadskog Univerziteta Vaterlo.

"Prisustvo grafita nam omogućava da utvrdimo kako su se rubini formirali na ovoj lokaciji, što nije moguće učiniti samo na osnovu hemijskog sastava i boje rubina", dodao je on.

Rubini, jedan oblik minerala korunda, svoju crvenu boju duguju prisustvu retkog elementa hromijuma. Jakimčuk i njegov tim su ispitivali način formiranja korunda proučavanjem rubina sa Grenlanda, gde se nalazi jedan od najstarijih depozita ovog minerala na svetu. Tokom proučavanja rubina, naišli su na ovaj sa grafitom.

Grafit u rubinu imao je velike količine ugljenika 12, koji se pojavljuje u živim organizmima. Na osnovu toga, naučnici su utvrdili da su u rubinu ostali sačuvani ostaci mikroorganizama poznatih kao sianobakterija.

To im je pružilo i neka objašnjenja kako se rubini formiraju, budući da korunda ne može da nastane u okruženju sa mnogo silicijum-dioksida.

Prisustvo grafita ukazuje na postojanje tečnosti koja je pomogla da se silicijum-dioksid "ispere" iz stene i tako postavi okruženje za pojavu korunda.

Bonus video:

12:50

ESPRESO INTERVJU: Saša Lampaš

(Espreso/ScienceAlert)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.