Rusija jača odbrambene veze sa Belorusijom usred tenzija sa NATO
Sergej Šojgu, Foto: Printscreen/Twitter

zategnuti odnosi

Rusija jača odbrambene veze sa Belorusijom usred tenzija sa NATO

Rusija i Alijansa takodje se međusobno optužuju za izvođenje destabilizujućih vojnih vežbi u blizini granica

Objavljeno: 23:48h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izrazio je danas zabrinutost zbog nagomilavanja snaga NATO-a blizu granica njegove zemlje i pozvao na jače odbrambene veze sa susednom Belorusijom. On je ukazao na nedavne napore na jačanju vojne saradnje između dva saveznika, uključujući modernizaciju vojne infrastrukture za zajedničku upotrebu.

Nakon sastanka vojnog rukovodstva dve zemlje, Šojgu je rekao da su on i njegov beloruski kolega produžili sporazume o dva ruska vojna objekta u Belorusiji - radar za rano upozorenje u oblasti Brest u blizini Poljske i pomorski komunikacijski centar u Vilejki u blizini Minska. Nije precizirao na koliko su sporazumi produženi.

Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog raspoređivanja NATO snaga u blizini ruske granice, navodeći da je to pretnju po bezbednost.

Rusija i Alijansa takodje se međusobno optužuju za izvođenje destabilizujućih vojnih vežbi u blizini granica.

Šojgu je danas optužio da su desetine vežbi NATO -a u blizini ruskih granica iskorišćene za uvežbavanje scenarija vojne konfrontacije sa Rusijom. Posebno je izrazio zabrinutost zbog nagomilavanja trupa NATO -a u Poljskoj i na Baltiku.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.