SMENJEN GLAVNI UREDNIK NEMAČKOG BILDA! Moćnik imao aferu sa novinarkom? (VIDEO)
Džulijan Rajhelt, Foto: Profimedia

ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

SMENJEN GLAVNI UREDNIK NEMAČKOG BILDA! Moćnik imao aferu sa novinarkom? (VIDEO)

Juče se saznalo i da su novinari rivalske medijske grupe Ipen vodili istragu protiv njega i da je njihov izdavač Dirk Ipen sprečio objavljivanje izveštaja sa novim otkrićima

Objavljeno:

Glavni urednik nemačkog lista Bild Džulijan Rajhelt smenjen je sa funkcije posle navoda da je zloupotrebljavao položaj, saopštila je danas izdavačka kuća Aksel Špringer.

Kompanija je navela da odluka o smeni 41-godišnjeg Rajhelta stupa na snagu odmah i da je doneta zbog toga što nije uspeo da "održi jasnu granicu između privatnih i profesionalnih pitanja" i zbog toga što je lagao "istražnu komisiju".

Dodaje se da su u poslednjih nekoliko dana dobili nove informacije o nedavnom Rajheltovom ponašanju.

Kompanija je ranije ove godine naložila advokatskoj kancelariji da sprovede istragu o Rajheltu, ali ga je vratila na posao nakon što je utvrdila da nije počinio prekršaje zbog kojih bi morao da bude otpušten.

Najavljeno je i da će Rajhelta na čelu najprodavanijeg nemačkog tabloida naslediti 37-godišnji Johanes Boi.

Smenjivanje Rajhelta, jednog od najmoćnijih ličnosti u nemačkim medijima, usledilo je nakon što je Njujork tajms juče objavio detalje iz interne istrage protiv njega, navodeći da je dosadašnji moćnik imao aferu sa novinarkom koja je bila na praksi.

Juče se saznalo i da su novinari rivalske medijske grupe Ipen vodili istragu protiv njega i da je njihov izdavač Dirk Ipen sprečio objavljivanje izveštaja sa novim otkrićima.

U pismu, koje je sinoć kružilo društvenim mrežama, četiri člana istražnog tima grupe Ipen osudila su svoju medijsku organizaciju i samog Dirka Ipena zbog odluke da ne objave izveštaj, na kojem su radili mesecima. Pismo je poslato u petak, a izveštaj je trebalo da bude objavljen juče.

Oni su istraživali navode da je Rajhelt maltretirao zaposlene i zloupotrebio položaj u odnosu prema ženskom osoblju.

Medijska grupa Ipen branila je odluku o neobjavljivanju izveštaja, navodeći kao razlog činjenicu da je konkurencija Bildu.

"Kao medijska grupa koja je direktna konkurencija Bildu, moramo da pazimo da ne bude stvoren utisak da bismo možda želeli da nanesemo ekonomsku štetu konkurentu“, navela je kompanija koja poseduje brojne novine u Nemačkoj.

Grupa Ipen je negirala da su predstavnici Aksel Špringera vršili pritisak na nju po tom pitanju.

Četiri člana istražnog tima grupe Ipen negodovala su u pismu zbog neobjavljivanja izveštaja, navodeći da bi on izneo na videlo "nove i ekskluzivne" informacije koje su advokati temeljno proverili.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.