AUSTRALIJA NASTAVLJA SA POPUŠTANJEM MERA: Više hiljada DECE se vratilo u školske klupe
Ilustracija, Foto: Profimedia

UBLAŽAVANJE OGRANIČENJA

AUSTRALIJA NASTAVLJA SA POPUŠTANJEM MERA: Više hiljada DECE se vratilo u školske klupe

Novi Južni Vels prijavio je danas 265 novih slučajeva, što je najmanji dnevni skok u poslednjih 10 nedelja i znatno ispod maksimuma od 1.599 zabeležen početkom septembra

Objavljeno:

Više hiljada dece vratilo se u danas u školske klupe u Sidneju nakon višemesečnog učenja na daljinu, jer najveći grad u Australiji, podstaknut povećanom stopom vakcinacije, nastavlja da ublažava ograničenja u vezi sa kovidom-19.

Maske više neće biti obavezne u kancelarijama, a više ljudi će moći da se okuplja po kućama i na otvorenom nakon što je država Novi Južni Vels, u kojoj se nalazi Sidnej, tokom vikenda dostigla stopu vakcinacije od 80 odsto kod osoba starijih od 16 godina vakcinisanih sa dve doze, prenosi agencija Rojters.

“Ovo nije gotovo, predstoji još dug put“, izjavio je danas premijer Novog Južnog Velsa Dominik Pero, pozivajući ljude da strogo poštuju preostale zdravstvene propise.

Novi Južni Vels prijavio je danas 265 novih slučajeva, što je najmanji dnevni skok u poslednjih 10 nedelja i znatno ispod maksimuma od 1.599 zabeležen početkom septembra.

Susedna Viktorija prijavila je 1.903 nova slučaja, što je porast u odnosu na 1.838 dan ranije.

Glavni grad te države, Melburn, na putu je da u petak počne da izlazi iz blokade u kojoj se nalazio gotovo devet meseci, jer se vakcinacija približava stopi od 70 odsto.

Neke australijske države koje nemaju prijavljene slučajeve virusa, saopštile su da će držati zatvorene unutrašnje granice zbog straha da bi ponovno otvaranje moglo savladati njihov zdravstveni sistem.

Nasuprot tome, savezna vlada je saopštila da će od utorka izdavati pasoše o vakcinaciji za međunarodna putovanja, što je ključni korak u planovima da se australijskim građanima dozvoli da putuju u inostranstvo od sledećeg meseca.

Sa oko 145.000 slučajeva korona virusa i 1.543 smrtnih slučajeva, izloženost Australije pandemiji korona virusa bila je relativno niska, ocenjuje Rojters.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.