EU puca po šavovima! Sad i Holanđani žele napolje!
Foto: Reuters

Domino efekat

EU puca po šavovima! Sad i Holanđani žele napolje!

Unije je zapretilo novo pucanje po šavovima pošto su nezadovoljni holandski građani prikupili dve trećine potrebnih potpisa za organizovanje referenduma
Objavljeno:

Oni žele referendum o, za njih spornom, sporazumu o slobodnoj trgovini, sklopljenom između EU i Kanade, jer favorizuje multinacionalne kompanije a ne narode i države.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Holanđani su se, takođe, u aprilu na referendumu izjasnili i protiv sporazuma o pridruživanju Ukrajine s EU, što je veliki problem za vladu u Hagu, imajući u vidu skore parlamentarne izbore. Ako holandska vlada ne bi uspela da dobije većinu za ratifikaciju sporazuma s Ukrajinom, to bi, rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, bila "nova politička katastrofa i opasnost kontinentalnih razmera".

foto: Reuters

Aprilsko odbacivanje sporazuma s Ukrajinom ubedljivom većinom već je nazvano "holandski mali Bregzit", po skraćenici za odluku Britanaca da se otcepe od EU, a sad se već govori i da bi mogao da se dogodi i pravi "Negzit (Netherlands exit)", dakle i pokušaj da se sazove referendum o opstanku Holandije u EU, za šta se već zalaže krajnja desnica, koja traži i napuštanje evra i vraćanje na holandsku valutu gulden. Holandski premijer Mark Rute je izjavio da do sad u Holandiji nije postojala istinska volja za referendum o Negzitu, za to bi bila potrebna zasad nedostižna dvotrećinska većina glasova u parlamentu, ali mediji primećuju da su nedavna ispitivanja javnosti pokazala da bi ipak 47 odsto Holanđana bilo spremno na proveru "demokratske volje naroda" s tim u vezi.

foto: Reuters

Ako organizatori skupe, a sve govori da je moguće, potrebnih 300.000 potpisa za referendum kojim žele da obore sporazum EU-Kanada, ne samo holandski premijer Mark Rute, već i cela EU će se "peći na dve vatre" zato što holandska vlada već mesecima pokušava da izvrda ishod aprilskog referenduma kojim su Holanđani odbacili sporazum s Ukrajinom jer smatraju da se njime na mala vrata Kijevu otvaraju vrata članstva u EU.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.