UN: Sirijska vlada i opozicija SAGLASNE da počnu sa izradom nacrta ustava
UN, Foto: Printscreen/Youtube

izrada novog ustava

UN: Sirijska vlada i opozicija SAGLASNE da počnu sa izradom nacrta ustava

Komisija, koji se sastoji od 45 predstavnika sirijske Vlade, opozicije i predstavnika civilnog društva, ima mandat da izradi novi ustav.

Objavljeno: 22:08h

Sirijska vlada i opozicija u ratom razorenoj zemlji složili su se da počnu sa izradom nacrta novog ustava, izjavio je danas specijalni izaslanik UN-a za Siriju Gir Pedersen.

On je ocenio da je to veliki korak posle devetomesečne pauze u pregovorima i nekoliko beskorisnih rundi.On nije naveo više detalja sa današnjeg sastanka sa kopredsedavajućim ustavne komisije koju čine članovi režima sirijskog predsednika Bašara Al-Asada, nevladinih organizacija i sirijske opozicije.

"Prvi put sam se sastao sa dvojicom kopredsednika, jednog je imenovala sirijska vlada, a drugog opozicija, na sadržajnom i iskrenom razgovoru kako nastaviti ustavnu reformu", rekao je Pedersen na konferenciji za novinare u Ženevi.

Sirijske strane počeće zvanične sastanke u ponedeljak u Ženevi, pod pokroviteljstvom UN.

Komisija, koji se sastoji od 45 predstavnika sirijske Vlade, opozicije i predstavnika civilnog društva, ima mandat da izradi novi ustav.

Poslednja runda pregovora završena je u januaru bez napretka. ; U desetogodišnjem sukobu u Siriji poginulo je više od 350.000 ljudi, a više od pet miliona civila je pobeglo uglavnom u susedne zemlje.

SAD i nekoliko zapadnih saveznika optužili su Asada da je namerno odugovlačio i odlagao izradu novog ustava zbog predsedničkih izbora, koji su održani u maju, kako bi izbegao glasanje pod nadzorom UN-a.

Asad ;je ubedljivo pobedio obezbedivši četvrti sedmogodišnji mandat. ; Izbori ;su održani u skladu s Ustavom Sirije, suprotno Rezoluciji 2254 Saveta bezbednosti UN, kojom su članice tog tela jednoglasno podržale politički proces i "mapu puta" ka miru, koji počinje izradom nacrta novog ustava, a završava se organizovanjem izbora uz nadzor UN.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.