ODLUČENO: Država usvojila zakon koji omogućava momentalno proterivanje migranata
Ilustracija, Foto: MUP

ILEGALNO PRELAŽENJE GRANICE

ODLUČENO: Država usvojila zakon koji omogućava momentalno proterivanje migranata

Ostaje da novi zakon potpiše predsednik Andžej Duda

Objavljeno:

Poljski parlament usvojio je zakon koji omogućava graničnim službama da odmah proteraju migrante koji ilegalno prelaze granicu.

Graničari po ovom zakonu takođe dobijaju ovlašćenje da odbiju zahteve za međunarodni azil, bez ispitivanja, a organizacije za ljudska prava optužuju Poljsku da ovim želi da legalizuje neprihvatanje migranata, prenosi BBC.

Prema međunarodnom pravu, svakome ko traži međunarodnu zaštitu mora da se omogući pristup proceduri za dobijanje azila, čak i ako ilegalno pređe granicu, a zabranjeno je slanje ljudi nazad na mesto gde bi njihova bezbednost mogla biti ugrožena, što, kako navode ove organizacije, Poljska sprovodi mesecima.

Ostaje da novi zakon potpiše predsednik Andžej Duda.

Poljska, Letonija i Litvanija su od početka leta imale veliki priliv migranata iz bliskoistočnih i azijskih zemalja koji pokušavaju ilegalno da uđu na njihovu teritoriju, a za to optužuju Belorusiju koja, tvrde, ohrabruje migrante da pređu granicu ilegalno, a to čini kako bi se osvetila Evropskoj uniji zbog sankcija.

Od avgusta je bilo više od 16.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice iz Belorusije u poređenju sa 120 tokom cele prošle godine, saopštila je poljska granična služba.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je beloruskog otpravnika poslova pošto je poljska policija pronašla telo migranta blizu granice sa Belorusijom, a to je šesto telo koje su poljske vlasti pronašle blizu granice u poslednje vreme.

Bonus video:

ESPRESO PAPARAZZO! UHVATILI SMO STANIJU U CRNOJ GORI
00:19

ESPRESO PAPARAZZO! UHVATILI SMO STANIJU U CRNOJ GORI

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media