NOVA VLADA NORVEŠKE DANAS ZVANIČNO PREUZELA VLAST: Ceremonija zasenjena SMRTONOSNIM napadom u Kongsbergu!
Ilustracija, Foto: Profimedia

U SENCI NAPADA

NOVA VLADA NORVEŠKE DANAS ZVANIČNO PREUZELA VLAST: Ceremonija zasenjena SMRTONOSNIM napadom u Kongsbergu!

Novu vladu čini manjinska koalicija Laburističke i Partije centra sa Joanesomj Gar Stere kao novim premijerom

Objavljeno:

Norveška nova vlada zvanično je danas preuzela vlast posle pobede na izborima a ceremoniju je zasenio smrtonosni napad lukom i strelom u gradu Kongsberg.

Manjinska koalicija levičarske Laburističke partije i ruralne Partije centra, preuzela je vlast nakon što je stranka bivše premijerke Erne Solberg izgubila prošlog meseca na parlamentarnim izborima, a lider laburista Jonas Gar Stere danas je stupio na dužnost premijera, prenosi Rojters.

Novu vladu čini manjinska koalicija Laburističke i Partije centra sa Joanesomj Gar Stere kao novim premijerom.

Brejvik ubio 77 osobe

Najsmrtonosniji napad u Norveškoj dogodio se 2011. godine, kada je ekstremni desničar Anders Bering Brejvik ubio 77 osoba na ostrvu Utoja i Oslu, većinom tinejdžera.

Zemlja će nastaviti da istražuje naftu i gas u naredna četiri godine, saopštila je nova vlada predstavljajući svoj ekspoze, a za novu ministarku za naftu i energetiku imenovana je Marte Mjes Persen, donedavna gradonačelnica grada Bergena.

Dvoje preživelih u masovnoj pucnjavi 2011. na ostrvu Utoja prvi put će biti u sastavu vlade, Tonje Brena, koja će biti ministar obrazovanja, i Jan Kristian Vestre, novi ministar industrije.

"Imamo dva ministra koji su bili na Utoji", rekao je Stere novinarima danas pre nego što se sastao sa kraljem Haraldom kako bi predstavio svoj kabinet i naglasio da je jako ponosan na tu činjenicu.

Podsetimo, u najnovijem napadu u gradu Kongsbergu, danski državljanin koji je prešao u islam je ubio lukom i strelom petoro prolaznika a ranio još dvoje.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.