5 PORODICA, UKLJUČUJUĆI I DETE, POGOĐENO HAVANA SINDROMOM:Incident u Kolumbiji najnoviji primer misteriozne bolesti
Nervni sistem, Foto: Profimedia

MISTERIOZNA NEUROLOŠKA BOLEST

5 PORODICA, UKLJUČUJUĆI I DETE, POGOĐENO HAVANA SINDROMOM:Incident u Kolumbiji najnoviji primer misteriozne bolesti

Zabrinutost oko misteriozne bolesti pojačala se nakon što je porodica nedavno evakuisana iz Kolumbije radi medicinske nege

Objavljeno:

Članovi najmanje pet porodica povezanih sa američkom ambasadom u Kolumbiji imaju Havana sindrom, a slučajevi su registrovani samo nekoliko dana uoči posete državnog sekretara Entonija Blinkena.

Incident u Kolumbiji je najnoviji primer misteriozne neurološke bolesti, koja izaziva glavobolje, mučninu, vrtoglavicu i drugo.

Među osobama koje navodno imaju Havana sindrom je i dete, prenosi Daily mail.

Zabrinutost oko misteriozne bolesti pojačala se nakon što je porodica nedavno evakuisana iz Kolumbije radi medicinske nege, objavio je The Wall Street Journal.

Neke od pogođenih porodica u Bogoti nalaze se u hotelu dok zvaničnici pretražuju njihove stanove, dodao je medij.

Oni koji su radili u ambasadi su prošlog meseca prijavili "neobjašnjiv zdravstveni incident", a u oktobarskom mejlu je rečeno da su bezbednosni zvaničnici istraživali "dodatne abnormalne zdravstvene incidente", vladin žargon za Havana sindrom.

Ambasador Filip Goldberg rekao je u mejlu, u koji je The Wall Street Journal imao uvid, da će Stejt Department odgovoriti na situaciju "ozbiljno, objektivno i osetljivo".

Novi slučajevi prijavljeni su uoči Blinkenove posete Kolumbiji i njegovog sastanka sa potpredsednicom Martom Lusijom Ramirez 20. oktobra u Bogoti.

- Definitivno je jedna porodica pogođena, uključujući i maloletnika. Odrasli se prijavljuju za ono za šta se prijavljuju i rizike koji sa tim dolaze. Ciljanje ili čak slučajno udaranje na decu je crvena linija - rekao je izvor za medije.

Do sada je prijavljeno 200 slučajeva još uvek neobjašnjene bolesti u američkim ambasadama i vladinim zgradama širom sveta.

Nedavni izveštaj o Havana sindromu u avgustu u Vijetmanu opisan je kao "abnormalni zdravstveni incident" koji je odložio dolazak potpredsednice Kamale Haris za više od tri sata.

U tom slučaju, najmanje dva člana američkog osoblja u Hanoju navodno je avionom izvedeno iz zemlje nakon što je kod njih registrovan Havana sindrom.

Nekoliko sati pre nego što je Haris stigla u Hanoj, američko osoblje u Vijetnamu je obavešteno da su incidenti uključivali čudne zvukove, što je zaštitni znak karakterističan za Havana sindrom.

Uopšteno govoreći, oni koji imaju Havana sindrom prijavili su simptome u skladu sa potresom mozga, a nekima su potrebni meseci lečenja.

Neki su rekli da su čuli glasnu buku pre pojave simptoma. Šta izaziva Havana sindrom i dalje je misterija.

Podsetimo, nedavno je i obaveštajac CIA evakuisan je iz Srbije zbog istog sindroma.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.