PREDSEDNIK ČILEA PROGLASIO VANREDNO STANJE: Poslao vojsku na jug države, usred rastućih sukoba sa Mapuče domorocima
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZAHTEVAJU POVRAT ZEMLJE

PREDSEDNIK ČILEA PROGLASIO VANREDNO STANJE: Poslao vojsku na jug države, usred rastućih sukoba sa Mapuče domorocima

Predsednik i njegovi saveznici tvrde kako se na jugu države odvijaju “činovi nasilja povezani s krijumčarenjem droge, terorizmom i organizovanim kriminalom”

Objavljeno:

Predsednik Čilea Sebastijan Pinera proglasio je vanredno stanje i poslao vojsku na jug države, usred rastućih sukoba s Mapuče domorocima, koji zahtevaju povrat zemlje i regionalnu autonomiju.

Pinera, 71-godišnji milijarder i član konzervativne stranke Nacionalne obnove, kazao je u utorak kako je poslao vojne snage u četiri provincije u regijama Biobio i Araukanija, kako bi suzbio “ozbiljno narušavanje javnog reda” u tim provincijama, prenosi Jutarnji list.

Predsednik i njegovi saveznici tvrde kako se na jugu države odvijaju “činovi nasilja povezani s krijumčarenjem droge, terorizmom i organizovanim kriminalom”, te da su oružane skupine ubile civile i policajce.

Pripadnici naroda Mapuča, kojih u Čileu živi oko 1,7 miliona- gotovo deset posto ukupne populacije, već godinama zahtevaju povrat zemlje koju su im oduzeli kolonizatori. Radi se o zemljištu koje danas poseduju masivne farme i firme za seču drveća.

Besni zbog toga što vlasti uporno ignorišu njihove zahteve, pojedinci su se prihvatili oružja i u proteklih deset godina napadaju kamione i sabotiraju proizvodnju hrane i trupaca.

Prema pojedinim francuskim izvorima, čileanske vojne snage surađuju s izraelskim, te primenjuju tehnike izraelske vojske u suzbijanju Mapuče domorodaca. Njihove aktivnosti ugrožavaju poslovanje bogatih multinacionalnih kompanija za seču drva i izvoznika hrane, pa predstavljaju pretnju ekonomskim interesima vladajuće klase.

Prestupnicima se redovno sudi po zakonima protiv terorizma, koje je uvela vojna diktatura Avgusta Pinočeta kako bi suzbila političke disidente. U zakonu koji osuđuju međunarodne organizacije za ljudska prava, advokati obrane mesecima nemaju nikakav uvid u dokaze, a identiteti svedoka su skriveni i oni mogu davati iskaze iza zaslona. U proteklih deset godina, brojni aktivisti Mapučea započeli su i štrajkove glađu kako bi protestovali protiv Pinočetovih zakona.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?
01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media