MODERNA OSTALA BEZ DOZVOLE? FDA jasna, ne ispunjavaju uslove za treću, buster dozu
Vakcina, Foto: Promo

neverovatno

MODERNA OSTALA BEZ DOZVOLE? FDA jasna, ne ispunjavaju uslove za treću, buster dozu

Moderna traži autorizaciju za buster dozu od 50 mikrograma, što je polovina originalne doze vakcine koja se daje u razmaku od četiri nedelje

Objavljeno:

Naučnici Američke agencije za hranu i lekove (FDA) saopštili su da Moderna nije ispunila njihove kriterijume kojima bi se odobrila upotreba buster doze antikovid vakcine.

FDA je u utorak navela da su podaci za Moderninu vakcinu pokazali da buster doza povećava zaštitna antitela, ali da razlika u nivou antitela pre i nakon davanja treće doze nije dovoljno velika, posebno kod osoba kod kojih su nivoi antitela ostali visoki, javlja Rojters, a prenosi Tanjug.

FDA uglavnom prati savet svojih eksperata, ali nije obavezna da ih posluša.

Grupa savetnika Američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) će se susresti sledeće nedelje kako bi razgovarali o specifičnim preporukama za to ko može da primi buster doze u SAD, ukoliko FDA odobri određenu vakcinu.

Moderna traži autorizaciju za buster dozu od 50 mikrograma, što je polovina originalne doze vakcine koja se daje u razmaku od četiri nedelje.

Kompanija je zatražila od FDA da joj se dozvoli treća doza za osobe od 65 godina i starije, kao i za imunokompromitovane, nešto nalik autorizaciji koju je dobila rivalska farmaceutska kuća Fajzer i njen partner Bionteh.

Savetnici FDA će takođe razmotriti davanje buster doze za vakcinu DŽonson i DŽonson u petak, koja se prima u jednoj dozi.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media