NOVI AUSTRIJSKI KANCELAR NA UDARU OPOZICIJE: Ismejavali ga kao MARIONETU
Austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg, Foto: Printscreen/Youtube

austrijski kancelar

NOVI AUSTRIJSKI KANCELAR NA UDARU OPOZICIJE: Ismejavali ga kao MARIONETU

Kurc negira optužbe, za sada je ostao na čelu svoje konzervativne stranke OVP i biće njen poslanik u parlamentu

Objavljeno: 19:38h

Austrijska opozicija je kritikovala danas novog austrijskog kancelara Aleksandra Šalenberga zbog njegovih veza sa prethodnikom Sebastijanom Kurcom, koji je podneo ostavku zbog optužbi za korupciju, a aktivisti koji su okupili ispred austrijskog parlamenta ismejavali su ga kao marionetu.

Kurc (35) je podneo ostavku na položaj kancelara pod pritiskom koalicionog partnera, stranke Zelenih, nakon što je tužilaštvo protiv njega i njegovih bliskih saradnika pokrenulo istragu zbog sumnje u razlicite forme podmićivanja, korupcije i kršenja poverenja, prenosi Rojters.

Kurc negira optužbe, za sada je ostao na čelu svoje konzervativne stranke OVP i biće njen poslanik u parlamentu.

Šalenberg (52), karijerni diplomata relativno od skoro u politici, izjavio je da će blisko saradivati sa svojim prethodnikom, međutim opozicione stranke ga optužuju da će biti samo puki izvršilac Kurzovih naredbi.

- Onaj ko slepo sledi, ne može da vodi - poručila je predsednica opozicione stranke socijal-demokrata (SPO) Pamela Rendi-Vagner tokom posebne sednice donjeg doma austrijskog parlamenta.

Opozicione stranke optužuju Kurca da je bio na čelu mreže koja krši pravila u brojnim sferama javnog i političkog života, od stranačkog finansiranja do protežiranja i postavljanja svojih ljudi na visoke državne položaje.

Obraćajući se javno Kurcu, predsednica liberalne stranke Neos Bete Majnl-Rajzinger optužila ga je da je "sebi kupio stranku i izveo puč unutar nje".

- Jedino što je vama važno je moć - poručila je bivšem kancelaru Majnl-Rajzingerova.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.