EKSPRESNO: Sebastijan Kurc DOBIO NASLEDNIKA?
Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

TO JE TO?

EKSPRESNO: Sebastijan Kurc DOBIO NASLEDNIKA?

Kurc do daljeg ostaje šef stranke i šef parlamentarne frakcije svoje stranke

Objavljeno: 20:37h

Austrijski kancelar Sebastian Кurc podneo je ostavku zbog istrage o podmićivanju. Umesto njega kancelar postaje dosadašnji ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

Dok se optužbe ne razjasne, a da bi se sprečio pad vlade i novi izbori, kancelar Kurc daje ostavku.

Kurc do daljeg ostaje šef stranke i šef parlamentarne frakcije svoje stranke.

Njegova namera je da se vrati na mesto kancelara kad se optužbe Tužilaštva protiv njega "pokažu kao neosnovane", kako je rekao na konferenciji za medije. Kurc je u obraćanju naciji uživo rekao da mu je najbitnija domovina.

Za šta je Kurc optužen?

Sebastijan Kurc
foto: AP

Кurc i njegovi najbliži saradnici osumnjičeni su da su medijima plaćali novac poreskih obveznika za objavljivanje pozitivnih članaka o Кurcu i stranci, rekli su tužioci u sredu. Pozadina krize je istraga koju je Državno tužilaštvo za privredni kriminal pokrenulo protiv Кurca i nekoliko drugih istaknutih članova OeVP -a. Oni su optuženi za proneveru novca od poreza 2017. godine, koji su koristili za medijske kampanje u korist naroda. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.

Кurc se takođe istražuje zbog navodnog davanja lažnog iskaza pred parlamentarnim odborom za rasvetljavanje tzv. Ibica skandala usred pada tadašnje populističko-liberalne vlade u proleće 2019. godine, sastavljene od populista i ekstremne desnice. I za taj slučaj, Кurc se izjasnio da nije kriv.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.