PRVE ANTIKOVID VAKCINE: Ove nedelje ih dobija 1 zemlja!
Ilustracija, Foto: Profimedia

vakcine

PRVE ANTIKOVID VAKCINE: Ove nedelje ih dobija 1 zemlja!

Samo tri zemlje u svetu još nisu počele vakcinaciju protiv kovida-19 - Burundi, Eritreja i Severna Koreja

Objavljeno:

Burundi, jedna od poslednjih zemalja sveta koja još nije počela sa vakcinacijom stanovništva protiv kovida-19, treba da dobije prve vakcine narednih nedelja, objavili su zvaničnici te afričke zemlje.

"Mi imamo od Afričks unijs, Svetske banke i Unicefa obećanje da će prve vakcine stići izmedju 25. oktobra i 15 prvih dana novembra ako sve ide dobro", rekao je novinarima ministar zdravlja Tade Ndikumana.

Samo tri zemlje u svetu još nisu počele vakcinaciju protiv kovida-19 - Burundi, Eritreja i Severna Koreja.

Prema minstarstvu zdravlja Burundija program vakcinacije deo je novog šestomesečnog plana borbe protiv kovida, razvijenog zajedno sa partnerima kao što su Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je dala 2,4 miliona doza vakcina Burundiju a vakcinacija će se vršiti na dobrovoljnoj bazi, rekao je ministar.

Izvor u SZO je rekao za Frans pres da će Burundi dobiti vakcinu američke farmaceutske kompanije Džonson i Džonson koja se daje u jednoj dozi.

Burundi je u jul saopštio da je spreman da dobije vakcine preko medjunarodnog programa Kovaks ali je naveo da odbacuje svaku odgovornost u slučaju nus pojava.

Posle meseci negiranja postojanja epidemije pod predsednikom Pjerom Nkurunzizeom, koji je umro iznenada 8. juna 2020. od srčanog udara prema zvaničnim izjavama, njegov naslednik Evarist Ndajišimije je potpuno promenio politiku i proglasio korona virus najvećim neprijatelj gradjana Burundija.

Zemlja medjutim daje vrlo malo informacija o širenju kovida-19. Prema poslednjem bilansu objavljenom 13. jula bilo je prijavljeno 5.723 zaraženih i osam umrlih.

Bonus video:

19:30

POPODNEVNI DNEVNIK 07.10.2021.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.