U NEMAČKOJ NOVA KOALICIJA SVE BLIŽE: Danas počinju razgovori!
Olaf Šolc, Foto: Profimedia

NOVA VLADA

U NEMAČKOJ NOVA KOALICIJA SVE BLIŽE: Danas počinju razgovori!

"To je volja građana", rekao je Šolc i dodao da nova vlada mora da postigne napredak za Nemačku

Objavljeno:

U Nemačkoj Socijaldemokrate, Liberali i Zeleni danas počinju razgovore o mogućoj koaliciji, a dalji razgovori s Demohrišćanima nisu planirani, u čemu njihovi političari vide jasno odbacivanje koalicije koju bi oni predvodili, piše Dojče vele (DW).

Kandidat SPD za kancelara Olaf Šolc u sredu je lakonski izjavio "sutra počinje" i dodao da iz rezultata nemačkih parlamentarnih izbora jasno proističe nalog birača da Socijaldemokrate, Liberali i Zeleni formiraju vladu.

"To je volja građana", rekao je Šolc i dodao da nova vlada mora da postigne napredak za Nemačku.

Šolc, koji je i ministar finansija u vladi Angele Merkel, ukazuje na zajedničke ciljeve tri stranake, na primer, mere protiv klimatskih promena, više uzajamnog poštovanja u društvu, kao i modernizacija zemlje.

Pre toga su se nemački Liberali (FDP) i Zeleni dogovorili da Socijaldemokratama ponude zajedničke, tropartijske, preliminarne razgovore o mogućoj "semaforskoj" koaliciji – nazvanoj po bojama stranaka.

Šef Liberala Kristijan Lindner izjavio je da je Šolcu ponudio da sa razgovorima otpočnu odmah. I Zeleni i Liberali odbili su da istovremeno razgovaraju i sa Demohrišćanima.

Vest o početku tih razgovora u demohrišćanskim sestrinskim partijama CDU i CSU doveo je najpre do malog "rata" na Tviteru izmedju razočaranih Demohrišćana i Liberala, medjutim, sve glasniji je zaključak da je koalicija Zelenih i Liberala koju bi predvodili Demohrišćani faktički odbačena.

Demohrišćanski kandidat za kancelara Armin Lašet rekao je da će poštovati tu odluku, ali je i naglasio da su oni i dalje spremni za koalicione razgovore.

Od izbora su sve učestaliji glasovi unutar demohrišćanskog spektra koji zahtevaju da Lašet preuzme odgovornost za loše izborne rezultate i oslobodi prostor za obnovu partije.

Odluci Zelenih i Liberala prethodili su bilateralni razgovori dveju partija i sa Socijaldemokratima i sa Demohrišćanima. Liberali su posle vikenda bili ljuti na kolege iz demohrišćanskog tabora, jer je neko preneo medijima izvesne delove razgovora iza zatvorenih vrata, iako je bilo dogovoreno da rečeno ostane "u četiri zida".

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.