RAZGOVOR BAJDENA I MAKRONA SREDINOM OKTOBRA: Tiče se podmornica
Podmornica, Foto: Printscreen Twitter/Jatosint

od značaja

RAZGOVOR BAJDENA I MAKRONA SREDINOM OKTOBRA: Tiče se podmornica

Le Drian je rekao da će francuski ambasador u Australiji, koji je pozvan u Pariz na konsultacije biti uskoro vraćen u Kanberu

Objavljeno:

Predsednici SAD i Francuske,Džozef Bajden (Joseph Biden) i Emanuel Makron (Emmanuel Macron), sredinom oktobra će imati još jedan telefonski razgovor o sporu zbog odluke Australije da odustane od dogovora sa Francuzima o kupovini podmornica i potpiše trilateralni Azijsko-pacifički bezbednosni sporazum sa SAD i Velikom Britanijom, saopšteno je danas u Parizu.

"Detaljne konsultacije se nastavljaju u cilju novog sastanka koji će dva predsednika imati sredinom oktobra, a zatim i mogućeg sastanka u Evropi na marginama sastanka G20 koji će se održati krajem oktobra", izjavio je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves).

Le Drian je rekao da će francuski ambasador u Australiji, koji je pozvan u Pariz na konsultacije biti uskoro vraćen u Kanberu.

"Zatražio sam od našeg ambasadora da se vrati u Kanberu sa dve misije, da pomogne u redefinisanju uslova našeg odnosa sa Australijom u budućnosti i da čvrsto brani naše interese u konkretnoj primeni australijske odluke o okončanju ugovora o podmornicama", rekao je šef diplomatije pred francuskim parlamentom.

Bajden i Makron su u prvom telefonskom razgovoru održanom 22. septembra odlučili da otvore proces dubinskih konsultacija u cilju vraćanja poverenja.

Bajden je tada potvrdio "strateški značaj angažovanja Francuske i Evrope u indijsko-pacifičkom regionu".

SAD, Velika Britanija i Australija su 15. septembra najavile novo partnerstvo u indijsko-pacifičkom regionu, ali te zemlje nisu konsultovale Francusku koja je tim partnerstvom izgubila ranije sklopljen vredan ugovor o isporuci podmornica Australiji.

Bonus video:

00:44

KINA OBORILA REKORD: Spustila podmornicu na blizu 11.000 METARA ispod mora! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.