DA LI ĆE ROBERT KOVIĆ POSTATI KONGRESMEN U AMERICI? Dobio je i VAŽNU podršku u toj TRCI, a poreklom je SRBIN
Kongres, Foto: EPA/ SHAWN THEW, Ilustracija

važno

DA LI ĆE ROBERT KOVIĆ POSTATI KONGRESMEN U AMERICI? Dobio je i VAŽNU podršku u toj TRCI, a poreklom je SRBIN

Za naš portal ističe da potiče iz radničke kuće i da je uprkos mnogim borbama i poteškoćama sa kojima se porodica suočavala, uspeo da završi školu

Objavljeno: 21:13h

Robert Ković je američki advokat srpskog porekla i republikanski kandidat u trci za prestižnu poziciju kongresmena Sjedinjenih Američkih Država.

Za naš portal ističe da potiče iz radničke kuće i da je uprkos mnogim borbama i poteškoćama sa kojima se porodica suočavala, uspeo da završi školu. Prvi je u porodici koji je ikada pohađao i završio fakultet. Stekao je zvanje advokata i tim poslom se uspešno bavi već 20 godina.

- Moji roditelji su se upoznali u Jugoslaviji kada je moj otac bio u vojsci u Hrvatskoj. Venčali su se i krajem 60-tih godina krenuli preko okeana u potragu za boljim životom. Jednostavno su hteli više za sebe i svoju porodicu.

Vođen sličnom ambicijom, u politiku je ušao veoma mlad, sa željom da čini velike stvari.

- Počeo sam da se bavim lokalnom politikom kao klinac, dostavljajući poštu za kampanju po gradu. Godinama sam postajao sve zainteresovaniji za to kako vlade funkcionišu, ali i za otkrivanje načina koji vas mogu dovesti do velikih rezultata. Brzo sam shvatio da tajna velikih vođa leži u umeću izvlačenja prave karte u pravom trenutku. Shvatio sam da bih mogao to da radim i to je bilo nešto što mi se činilo prirodnim. Priznajem da mi je bilo prijatno u političkom okruženju.

Američki advokat našeg porekla, inače prvi Srbin koji je posle mnogo vremena u trci za američki Kongres, dobio je podršku Ričarda Grenela da bude republikanski kandidat za najviše zakonodavno telo te zemlje.

- Velika mi je čast što je jedan tako visoko rangirani zvaničnik Amerike, koji je učinio mnogo dobrih dela za ovu zemlju, podržao mene i što je baš u meni video osobu koja će ustati i zalagati se za prave vrednosti kako u zemlji, tako i u inostranstvu. On je divan i od velike mi je pomoći u kampanji koju vodim, veoma cenim njegovu podršku.

Robert se nada se i podršci srpske zajednice.

- Što se tiče članova srpske zajednice, srećan sam što osećaju neki ponos i nadu da će u američkoj vladi konačno biti nekoga da brine o njihovim interesima. Naravno, zavisi koliko ste sposobni i angažovani, ali iskreno verujem da mogu biti od pomoći srpskoj zajednici. Pokušaću na svaki mogući način da pomognem u rešavanju problema Srbije i Kosova. Učiniću sve što budem mogao da skrenem pažnju kongresmena na to važno pitanje.

Tim pre, jer su, kako kaže, i porodično jako vezani za Srbiju i srpske običaje.

- Imamo mnogo srpskih prijatelja sa kojima se družimo. Redovno odlazimo u crkvu, slavimo slavu, Svetog Nikolu. Proslavljamo sve naše praznike zajedno sa svim američkim. Mnoge srpske tradicije su veoma lepe, ali nažalost mislim da je veliki deo njih nestao sa smenom generacija, a mlađe se ne trude toliko da ih očuvaju.

Robert nam otkriva kako izgleda vođenje kongresne kampanje?

- Svaka kampanja je prilično dug i težak proces, takva je i moja. Svaki dan je nova borba, beskrajni telefonski pozivi, planiranje novih strategija i svega što je potrebno da ih sprovedete u delo. Sve u svemu, kampanja traje 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, a moja borba još traje.

U ovom trenutku na dva fronta.

- U isto vreme radim i u advokaturi i u kampanji, tako da su moji dani obično prilično dugi. Počinju ranom zorom i završavaju se kasno uveče, a čine ih beskrajni telefonski pozivi, sastanci i tekstovi.

Navikao je Robert na težak rad i da mu ništa u životu ne pada sa neba, osim možda, žena.

To je priča za sebe. Slučajno smo se sreli jednog leta neposredno nakon bombardovanja Srbije. Iako su mi svi govorili da nije dobar trenutak da dolazim, nešto mi nije dalo mira, morao sam da dođem. Sada znam i zašto.

- Bio sam u poseti sestri i zetu. Otišli smo do grada kada sam ugledao nju - svoju ženu kako izlazi iz prodavnice. Čim sam je video, znao sam da ću je oženiti. Verovali ili ne, osetio sam neki udar groma i znao da je ona TA. Do tog trenutka sam mislio da se takve stvari događaju samo u filmu, ali meni se to zaista desilo. Zet me je upoznao sa njom jer je poznavao njenu porodicu, ali ona me je ignorisala. Pokušao sam da razgovaram sa njom, čak sam se predstavio njenom ocu nakon čega je ostao veoma zbunjen. Roditeljima sam već rekao da sam upoznao devojku koju ću oženiti. Mislili su da se šalim. U svakom slučaju, lokalni sveštenik je došao u kuću mog zeta i rekli smo mu šta se dogodilo. Obečao je da će otići i razgovarati sa njenim ocem. Rezultat toga bila je naša prva kafa. Potom i druga i traća, svaka na po sat vremena. Vratio sam se u Ameriku da nastavim studije. Ostali smo u kontaktu ceo semestar, a onda sam se vratio u Srbiju, ubrzo smo se venčali i počeli zajednički život u Americi. Mogu slobodno reći da smo se poznavali tek oko tri sata pre nego što smo se zakleli na večnu ljubav. U braku smo 21 godinu i imamo sina.

Robert Ković danas vredno radi da uđe u američki Kongres, ali lista želja se tu ne završava.

- Velika mi je želja da budem predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Pa, ko zna...

Bonus video:

01:32

MILIĆ: Slučaj braće Bitići jedno od najtežih bilatelarnih pitanja koje Srbija ima sa SAD

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.