EKOLOŠKA KATASTROFA OGROMNIH SRAZMERA: Izlila se nafta na južnoj obali Kalifornije, masovni pomor ribe! (FOTO)
Izlivanje nafte, Foto: Profimedia

HAOS

EKOLOŠKA KATASTROFA OGROMNIH SRAZMERA: Izlila se nafta na južnoj obali Kalifornije, masovni pomor ribe! (FOTO)

Obalska straža SAD, koja je na čelu akcije čišćenja koja uključuje savezne, državne i gradske agencije, najavila je istragu o tome kako je došlo do izlivanja

Objavljeno:

Veliko izlivanje nafte na južnoj obali Kalifornije izazvalo je masovni pomor ribe, a celo močvarno područje zagađeno je i ptice su zaglavljene u nafti, što su lokalni zvaničnici nazvali ekološkom katastrofom.

Izlivanje nafte
foto: Profimedia

Obalska straža SAD, koja je na čelu akcije čišćenja koja uključuje savezne, državne i gradske agencije, najavila je istragu o tome kako je došlo do izlivanja.

Procenjuje se da se 126.000 galona ili 3.000 barela proširilo u naftnu mrlju koja pokriva oko 13 kvadratnih milja Tihog okeana od kada je to prvi put prijavljeno u subotu ujutru, rekla je na konferenciji za novinare gradonačelnik Hantington Biča Kim Kar.

Ona je izlivanje nazvala "ekološkom katastrofom". Najgore je prošao Hantington Bič, grad na plaži oko 65 kilometara južno od Los Anđelesa.

Izlivanje nafte
foto: Profimedia

-Naša močvarna područja su degradirana, a delovi naše obale sada su prekriveni naftom, rekla je ona.

Izlivanje je uzrokovano pucanjem na naftnoj platformi Eli i zahvatilo je područje od pristaništa Hantington Bič do mesta Njuport Bič, oblasti popularne među surferima i kupačima.

Kalifornijsko odeljenje za ribu i divlje životinje naredilo je zabranu ribolova u ovom području. Karova je rekla da vlasti pozivaju odgovorne za ovu katastrofu da učine sve što je moguće što pre da ovo isprave. Ona je podsetila da naftnom platformom upravlja "Beta ofšor", kalifornijska podružnica kompanije "Amplifaj enerdži korporejšn" iz Hjustona.

Izlivanje nafte
foto: Profimedia

Izvršni direktor kompanije "Amplifaj enerdži" Martin Vilšer rekao je na konferenciji za novinare u Long Biču da je cevovod zatvoren, a preostala nafta isisana. On je dodao da ronioci i dalje pokušavaju da utvrde gđe je i zašto došlo do izlivanja.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.