UČINIO JE VIŠE OD ONOGA ŠTO RADI NOVINAR: Poslušajte opravdanje vlade Mjanmara
Ilustracija, Foto: Profimedia

poručili

UČINIO JE VIŠE OD ONOGA ŠTO RADI NOVINAR: Poslušajte opravdanje vlade Mjanmara

Što se tiče novinara, ako rade samo novinarski posao, nema razloga da se hapse. Deni Fenster je učinio više od onoga što radi novinar.

Objavljeno:

Privremena vlada Mjanmara koju je formirala vojna hunta branila je danas odluku o pritvoru američkog novinara gde je već četiri meseca, ne navodeći detalje optužnice. Portparol vojske general-major Zav Min Tun nije detaljno odgovorio na konferenciji za novinare na pitanje o Deniju Fensteru, koji čeka sudjenje po optužbi za podstrekivanje.

Fenster (37) je glavni urednik Frontije Mjanmar, jednog od vodećih nezavisnih novinskih sajtova u zemlji. Optužen za podstrekivanje, što se često koristi protiv disidenata i novinara, čime se kriminalizuje "svaki pokušaj izazivanja straha i širenja dezinformacija", delo za koje bi mogao da bude osudjen na kaznu zatvora do tri godine. U optužnici se ne navodi tačno za šta je on optužen.

Upitan o razlozima hapšenja, Zav Min Tun je odgovorio: " Što se tiče novinara, ako rade samo novinarski posao, nema razloga da se hapse. Deni Fenster je učinio više od onoga što radi novinar. '' Rekao je da ne može da da više informacija, osim da je Fenster zadržan u pritvoru jer je optužen.

Fensterov advokat i kolege negirali su da je učinio bilo kakav prekršaj.

Fenster je jedan od stotinak novinara koji su uhapšeni nakon što je vojska svrgnula izabranu vladu Aung San Su Ći u februaru.

Više od polovine je od tada oslobodjeno, ali sloboda govora i dalje je strogo ograničena, pri čemu su nezavisni mediji primorani da rade ilegalno ili izvan zemlje. ; Zav Min Tun demantovao je Fensterovu izjavu koju je dao sredinom jula da veruje da je zaražen kovidom-19 i da mu nisu dati lekovi koje je tražio. Vlasti u zatvoru Insein u Jangonu takodje su demantovale da je zaražen.

Fenster je ;20. septembra rekao svom advokatu da nije primio vakcinu protiv kovida-19.

Zav Min Tun je rekao da je američki novinar zdrav. "Vakcina protiv kovida-19 se daje svima u zatvorima. Na njemu je da odluči da li će se vakcinisati ili ne", rekao je.

Advokat Tan Zau Aung rekao je da je Fenster delovao demoralisano kada je razgovarao s njim na video konferenciji tokom sudskog ročišta 20.septembra.

Ročišta se vode putem videa na gradskom sudu umesto u posebnoj sudnici zbog korona virusa.

"Kosa mu je porasla. Delovao je razočarano i frustriranim tonom mi je rekao da nema šta da kaže. Pitao sam ga da li su ga zatvorske vlasti vakcinisale, rekao je da nisu. Negove reči su pokazale da se ne oseća dobro. Ništa nije tražio", rekao je advokat.

Fenster je uhapšen na medjunarodnom aerodromu u Janginu 24. maja dok je pokušavao da se ukrca na let za Detroit u SAD da vidi svoju porodicu, koja sada vodi kampanju za njegovo oslobadjanje.

Američka vlada i medjunarodne medijske organizacije zatražile su oslobadjanje Fenstera i drugih novinara.

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.