OSTRIGE U AKCIJI SPASAVANJA EKOSISTEMA! Organizacija iz NJUJORKA ima misiju da oživi 1 MILIJARDU! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube

ekologija

OSTRIGE U AKCIJI SPASAVANJA EKOSISTEMA! Organizacija iz NJUJORKA ima misiju da oživi 1 MILIJARDU! (VIDEO)

Uvidevši rizik sa kojim se planeta može suočiti ukoliko ostrige budu potpuno eliminisane, mnoge organizacije su se pozabavile problematikom povećanja broja ostriga u plovnim putevima planete Zemlje

Objavljeno: 13:53h
Ana Klikovac

Godinama unazad cirkuliše priča o opasnosti od istrebljenja ostriga zbog njihove ogromne potražnje od strane restorana širom sveta. Pored toga što su cenjene zbog svog neobičnog ukusa i teksture, ostrige su ključan faktor u pravilnom funkcionisanju ekosistema.

Tone ostriga na njujorškim obalama su se prodavale tokom 1600-ih i 1800-ih godina, poput današnjih hotdogova. Njihova velika popularnost, ne samo u Njujorku, već širom sveta dovela je do gubitka 85% sprudova sa ostrigama tokom poslednjih 200 godina. Ova devastirajuća činjenica je delimično odgovorna za smanjenje čistoće i bezbednosti okeana, uzimajući u obzir da ostrige filtriraju vodu, stvarajući stanovišta za brojne vodene organizme, ali i štite obale od mogučih poplava prigušavajući intenzitet talasa.

Uvidevši rizik sa kojim se planeta može suočiti ukoliko ostrige budu potpuno eliminisane, mnoge organizacije su se pozabavile problematikom povećanja broja ostriga u plovnim putevima planete Zemlje.

Njujorška organizacija "Billion Oyster Project" to radi sarađujući sa 75 restorana širom grada Njujorka od kojih uzima prazne ostrige, ukrcava ih u kamione koji ih onda prevoze na Guvernerovo ostrvo gde ih kiša umiva, a sunce suši godinu dana.

Ostrige
foto: Printscreen

Prazne ostrige potom bivaju iskorišćene kao podloga za larve ostriga koje se hvataju za njih, razmnožavaju, i tako stvaraju masivne sprudove koji eksponencijalno rastu iz godine u godinu.

Ostrige
foto: Printscreen Youtube

En Frajoli, koja rukovodi edukacijom u okviru ovog projekta je istakla da oni takođe stavljaju larve ostriga na praznim ostrigama u mrežaste kese i tako ih ređaju jedne do drugih u lukama ili ih dodaju na već oformljene sprudove kako bi ih dodatno povećali.

"Billon Oyster Project" i njegovi volonteri tokom leta rade na oživljavanju ostriga. Do sada su oživeli ostrige u 15 njujorških oblasti. Zajedno su sakupili impresivnih 1,6 miliona tona praznih ostriga i postavili 47 miliona ostriga u luku.

Naporima ove organizacije se pridružuju razne kompanije koje sarađuju zajedno sa njima i samostalno.

Grupe iz Bangladeša i Amerike utiču na spašavanje ostriga tako što postavljaju velike betonske strukture na kojima ostrige rastu i razmnožavaju se.

Ostrige
foto: Printscreen Youtube

Strukture kao takve ujedno štite obalu od snažnih talasa i prečišćavaju vodu. Ostrige prečišćavaju vodu tako što usisavaju veliku zapreminu vode, iz koje izdvajaju alge, nitrogen i ostale toksine i izbacuju čistu vodu. Jedna ostriga može da filtrira 3,78 litara vode dnevno, što dodatno potvrđuje njihov značaj.

Posao "Billion Oyster Project-a" i njoj sličnim organizacijama je daleko od završenog ali napori koje ulažu zasigurno nisu, niti će ikada biti zanemarljivi.

Više informacija o ovom projektu možete saznati OVDE.

Bonus video:

07:50

OVO JE PAS SRPSKOG SELJAKA! Inati se i prkosi na gazdu, u lovu je neprikosnoven, a lagano već osvaja i EVROPU

(Espreso/Ana Klikovac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.