SKANDAL! Osoblje SZO u Kongu seksualno zlostavljalo žene i devojke!
SZO, Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

ISTRAGA OTKRILA

SKANDAL! Osoblje SZO u Kongu seksualno zlostavljalo žene i devojke!

Komisija je identifikovala 83 počinioca, od kojih je 21 bio zaposlen u SZO

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) na meti je ozbiljnih optužbi svojih žena o seksualnom nasilju nad desetinama žena u Demokratskoj Republici Kongo, a komisija koja istražuje slučaj osudila je "strukturne propuste" i "individualni nemar".

Seksualno nasilje počinili su članovi osoblja, domaći saradnici i međunarodni članovi timova zaduženih za borbu protiv epidemije ebole koja je besnila u Kongu između 2018. i 2020. godine, rekli su istražitelji koji su ispitali desetine žena kojima je ponuđen posao u zamenu za seksualni odnos ili su silovani žrtve.

Uvod u izveštaj Nezavisne komisije, koju je 2020. godine osnovao generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreiesus), predstavlja sumornu sliku situacije na terenu.

Komisija je utvrdila rasprostranjenost slučajeva seksualnog zlostavljanja i eksploatacije tokom borbe protiv desetog talasa ebole, što je povećalo ranjivost žrtava koje nisu dobile potrebnu pomoć koju zahteva tako ponižavajuće iskustvo “, prenosi Hina.

- Prvo što želim da kažem žrtvama i preživelima je da mi je žao. Žao mi je zbog svega što ste pretrpeli od ljudi koji su bili zaposleni u SZO i trebali su vam biti na usluzi i štititi vas - rekao je Tedros, najavivši "strogu kaznu" odgovornih.

Komisija je identifikovala 83 počinioca, od kojih je 21 bio zaposlen u SZO.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.