LETEĆI TAKSI IZ AIRBUSA STIŽE RANIJE NEGO ŠTO JE BILO OČEKIVANO: Dobrodošli u BUDUĆNOST! (VIDEO)
Leteći taksi, Foto: Printscreen/Youtube

INOVACIJA

LETEĆI TAKSI IZ AIRBUSA STIŽE RANIJE NEGO ŠTO JE BILO OČEKIVANO: Dobrodošli u BUDUĆNOST! (VIDEO)

Već su predstavljeni različiti modeli letećih taksija (Uber razvija svoje taksije, veliki novac u ovo tržište ulaže i Hyundai), a novu generaciju svog letećeg taksija predstavio je i Airbus

Objavljeno: 17:24h
  • 12

Prevoz taksijima u budućnosti mogao bi da bude radikalno drugačiji u odnosu na prevoz kakav koristimo danas. Deo tehnoloških i automobilskih kompanija smatra kako ćemo se i dalje voziti automobilima, ali u njima neće biti vozača jer će njima u potpunosti upravljati kompjuteri. Međutim, ukoliko pitate Airbus, oni budućnost taksi prevoza vide u letelicama, a jedna takva bi mogla da bude u upotrebi za svega nekoliko godina.

Već su predstavljeni različiti modeli letećih taksija (Uber razvija svoje taksije, veliki novac u ovo tržište ulaže i Hyundai), a novu generaciju svog letećeg taksija predstavio je i Airbus.

Prvu generaciju svojih letelica počeli su da razvijaju još 2016. godine, a sada su je unapredili i predstavili novu generaciju čiji je prvi let zakazan za 2023. Nakon prvog leta prototipa proći će još neko vreme (naravno, ako sve bude u redu i ne bude nekih nepredviđenih situacija sa razvojem) pre sertifikacije tog letećeg taksija. U Airbusu veruju kako će to biti 2025. godine. Letelica je namenjena urbanom prevozu na male udaljenosti, a s obzirom na to da će moći da poleće i sleće vertikalno, za ovaj leteći taksi neće biti potrebna posebna pista.

Kako piše Dnevnik.hr, pokreće ga osam električnih motora (svaki snage 100 kW, odnosno 136 KS) sa kojima će CityAirbus moći da leti brzinama do 120 km/h, ali njegov domet iznosi skromnih 80 km. Za letove sa jedne strane grada na drugi to bi trebalo da bude dovoljno, ali nakon samo nekoliko kraćih vožnji CityAirbus trebalo bi da napravi pauzu za punjenje baterija.

U njemu neće biti pilota, već će se s njim upravljati udaljeno, a u letećem taksiju ima mesta samo za četiri putnika. Ono što su posebno naglasili iz Airbusa jeste da je njihova letelica prilično tiha (prilikom leta buka iznosi manje od 65 decibela, odnosno 70 pri sletanju).

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?
01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media