NAVRŠILO SE 30 GODINA OD ČUVENOG ALBUMA NIRVANE ''NEVERMIND'': Iz Sijetla ih lansirao u svet!
Nevermind, Foto: Printscreen/Youtube

nirvana

NAVRŠILO SE 30 GODINA OD ČUVENOG ALBUMA NIRVANE ''NEVERMIND'': Iz Sijetla ih lansirao u svet!

Kurt Kobejn, Dejv Grol i Kris Novoselić su snimali Nevermind u studiju "Saund siti" u Kaliforniji. Za razliku od materijala sa debi izdanja Bleach, sada su pesme bile više usmerene ka široj publici.

Objavljeno: 00:03h

U petak, 24. septembra, navršilo se 30 godina od objavljivanja albuma Nevermind, kojim je "Nirvana" te 1991. iz svog Sijetla osvojila čitav svet.

I dan-danas je to jedan od najprodavanijih albuma svih vremena, sa više od 30 miliona primeraka. Kako smatraju mnogi ugledni kritičari muzičkih magazina - i jedan od najboljih albuma.

Kurt Kobejn, Dejv Grol i Kris Novoselić su snimali Nevermind u studiju "Saund siti" u Kaliforniji. Za razliku od materijala sa debi izdanja Bleach, sada su pesme bile više usmerene ka široj publici. Album je producirao Bač Vig, sa kojim su Grol i Novoselić godinama kasnije još sarađivali. Vig je bio i sagovornik u nekoliko dokumentarnih filmova o životu Kurta Kobejna.

Kako je pokojni vođa "Nirvane" govorio, album je sniman pod uticajem "Piksisa", R. E.M. i "Melvinsa", Kad je Nevermind izašao, niko nije očekivao toliku njegovu popularnost. Ključan je, međutim, bio megahit Smells Like Teen Spirit, planetarno popularan bio je i Lithium, a odlično su prihvaćene i numere Come As You Are, In Bloom, Polly, Something In the Way... Nevermind se 1992. našao na vrhu "Bilbordove" liste 200 albuma. Na njoj se zadržao više od 540 nedelja.

U godini jubileja, album je nedavno ponovo došao u fokus pažnje, ali iz sasvim neočekivanog razloga. Spenser Elden, koji se pojavio kao beba na naslovnoj strani omota, pokrenuo je tužbu zbog korišćenja te fotografije. On navodi da njegovi roditelji nikad nisu bendu dali dozvolu za tako nešto, da za nju nisu plaćeni, i tuži rokere za dečju pornografiju. Elden smatra da ga ta fotografija "zauvek povezuje sa seksualnom eksploatacijom dece u komercijalne svrhe" i traži po 150.000 dolara od svakog od 17 optuženih, među kojima su i Grol i Novoselić, kao i fotograf Kirk Vedl.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.