SAD ODOBRILE DVA IZUTETKA OD SANKCIJA ZA HUMANITARNU POMOĆ U AVGANISTANU
Ilustracija, Foto: Profimedia

DVA IZUTETKA

SAD ODOBRILE DVA IZUTETKA OD SANKCIJA ZA HUMANITARNU POMOĆ U AVGANISTANU

Prvi izuzetak omogućava vladi SAD, NVO i odredjene medjunarodne organizacije i entiteti "da pruže humanitarnu pomoć Avganistanu i druge aktivnosti koje doprinose zadovoljavanju osnovnih potreba" u zemlji

Objavljeno: 23:54h

SAD su odobrile dva izuzetka od ekonomskih sankcija nametnutih talibanima koji su preuzeli kontrolu nad Avganistanom ovog leta, u nameri da olakšaju isporuke humanitarne pomoći.

Prvi izuzetak omogućava vladi SAD, NVO i odredjene medjunarodne organizacije i entiteti "da pruže humanitarnu pomoć Avganistanu i druge aktivnosti koje doprinose zadovoljavanju osnovnih potreba" u zemlji, precizira se u u izjavi američkog ministarstva ekonomije.

Drugi izuzetak odobrava odredjene transakcije povezane sa izvozom poljoprivrednih proizvoda (hrana, seme, djubriva), lekova i medicinske opreme, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo "ostaje posvećeno stavu da sankcije SAD ne treba da budu prepreka mogućnosti da civili u Avganistanu primaju humanitarnu pomoć od strane američke vlade i medjunarodne zajednice, ; uz ;nastavak uskraćivanja ​​talibanima i drugim subjektima i pojedincima pod sankcijama pristup određenoj imovini". ; Avganistanu, već vrlo siromašnoj zemlji, preti još veća nesigurnost zbog ekonomskih sankcija i prekida mnogih humanitarnih programa nakon što su talibani prošlog meseca preuzeli državu.

Svetska banka i Medjunarodni monetarni fond obustavili su pomoć, a SAD su zamrzle rezerve avganistanske centralne banke koje se nalaze u Vašingtonu.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.