KINESKE VLASTI PROTIV AUKUS-A: Suprotan duhu neširenja nuklearnog oružja!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

BEZBEDNOSNI SAVEZ

KINESKE VLASTI PROTIV AUKUS-A: Suprotan duhu neširenja nuklearnog oružja!

Vašington, London i Kanbera ne bi trebalo da destabilizuju međunarodnu situaciju, upozorio je on

Objavljeno:

Kineske vlasti protive se novoosnovanom bezbednosnom savezu AUKUS između Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država smatrajući da je to pakt koji je u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog oružja, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian.

"Takvi sporazumi (između Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država) suprotni su duhu neširenja nuklearnog oružja i odgovarajućim međunarodnim ugovorima“, naglasio je kineski diplomata.

Vašington, London i Kanbera ne bi trebalo da destabilizuju međunarodnu situaciju, upozorio je on.

Kako je precizirao portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, AUKUS podriva rezultate aktivnosti Asocijacije država jugoistočne Azije usmerene na održavanje mira u regionu.

„Ponovo insistiramo na tome da Australija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države prestanu da slede ideologiju iz doba Hladnog rata i jasno se pridržavaju međunarodnih obaveza vezanih za neširenje nuklearnog oružja“, naglasio je Džao Liđian.

Vašington, Kanberra i London potpisali su sporazum 15. septembra prema kome će Australija započeti izgradnju podmornica na nuklearni pogon koristeći američke tehnologije.

Kanbera namerava da izgradi najmanje osam takvih podmornica, a očekuje se da će prva od njih ući u upotrebu 2036. godine.

Bonus video:

ESPRESO PAPARAZZO! UHVATILI SMO STANIJU U CRNOJ GORI
00:19

ESPRESO PAPARAZZO! UHVATILI SMO STANIJU U CRNOJ GORI

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media