Afričke vodje u UN-u apeluju za više antikovid vakcina
Ilustracija, Foto: Promo

vakcine

Afričke vodje u UN-u apeluju za više antikovid vakcina

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa rekao je da su "vakcine najveća odbrana koje čovečanstvo ima od pošasti ove pandemije"

Objavljeno: 22:22h

Nejednaka raspodela antkikovid vakcina u svetu došla je u centar pažnje na zasedanju generalne skupštine UN gde su na to ukazali afrički lideri čije stanovništvo ima vrlo mali ili nikakav pristup vakcinama.

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa rekao je da su "vakcine najveća odbrana koje čovečanstvo ima od pošasti ove pandemije".

Ramafosa koji se obratio preko video veze pozvao je zemlje članice UN da podrže predlog da se privremeno ukinu prava intelektualne svojine Svetske trgovinske organizacije da bi se omogućilo da više zemalja, posebno zemalja sa niskim i srednjim prihodima mogu da proizvode vakcine protiv kovida-19.

"To je optužnica za čovečanstvo da su bogate zemlje nabavile više od 82 odsto svetskih doza vakcina, dok je manje od jedan odsto doza otišlo u zemlje sa niskim prihodima, rekao je on.

Predsednik Angole Žoao Lorenso rekao je da se tim nejednakostima omogućuje da se u nekim zemljama daju treće doze vakcina, dok u drugim slučajevima, u Africi ogromna većina stanovništva nije čak primila ni prvu dozu. SAD, Britanija, Francuska, Nemačka i Izrael su medju zemljama koje daju buster doze ili su najavili da će ih davati. Predsednik Namibije Hage Geingob nazvao je to "vakcinskim apartheidom".

Bonus video:

15:50

VECERNJI DNEVNIK 23.09.2021.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.