ZAUSTAVILA SE JEDNA REKA LAVE NA ŠPANSKOM OSTRVU: Vlasti strahuju od ponovnog pokretanja
Ilustracija, Foto: Printscreen/Facebook

užas

ZAUSTAVILA SE JEDNA REKA LAVE NA ŠPANSKOM OSTRVU: Vlasti strahuju od ponovnog pokretanja

Vlasti strahuju od dolaska vrele lave do mora zbog emisija toksičnih gasova koje bi to moglo da izazove

Objavljeno: 21:03h

Jedna od dve reke vrele lave iz vulkana Kumbre Vijeha, na španskom ostrvu La Palma, prestala je da napreduje, javile su danas vlasti.

Vulkan na španskom ostrvu La Palma u Atlantskom okeanu u nedelju se aktivirao posle sedam dana sve jačih seizmičkih aktivnosti.

"Jedan od tokova lave se zaustavio", rekla je novinarima Marija Hose Blanko, direktorka Nacionalnog geografskog instituta, posle sastanka vlasti posvećenog erupciji vulkana i situaciji vezanoj za to.

Druga reka lave, čija širina je dostigla 500 metara nastavlja da napreduje ali mnogo sporije nego ranije, uglavnom zbog terena, dodala je ona. Ona je rekla da se ne očekuje da će lava brzo stići do okeana, i da to neće biti ni danas ni sutra.

Vlasti strahuju od dolaska vrele lave do mora zbog emisija toksičnih gasova koje bi to moglo da izazove.

Zvaničnica je ipak naglasila da usporavanje tokova lave ne znači uopšte da je erupcija izgubila intenzitet.

Vulkan je i dalje aktivan i stub pepela i gasa iz njega dostiže 4.500 metara, dodala je ona.

Prema poslednjim podacima Kopernikusa, evropskog sistema merenja, lava je na ostrvu do sada uništila 350 zgrada i pokrila 166,2 hektara, odnosno 30 zgrada i 12 hektara više nego prethodnog dana.

Zbog erupcije vulkana Kumbre Vijeha, u kojoj nije bilo povredjenih ni stradalih, evakuisano je 6.100 ljudi, uključujući 400 turista.

Španski kralj Felipe VI danas je posetio ostrvo sa kraljicom Leticijom i premijerom Pedrom Sančesom koji se vratio sa zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku. ;Kralj je obećao evakuisanim ljudima da će dobiti pomoć.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.