Bitka za starateljstvo nad dečakom preživelim u nesreći u Italiji nastavljena u izraelskom sudu
Pad žičare, Foto: Profimedia

ŠTA ĆE BITI?

Bitka za starateljstvo nad dečakom preživelim u nesreći u Italiji nastavljena u izraelskom sudu

U toj nesreći poginulo je ukupno 14 ljudi, a sudbina deteta koje je preživelo izazvala je odmah međunarodni spor porodice majke i oca

Objavljeno:

Saslušanje u okviru borbe za starateljstvo nad šestogodišnjim izraelskim dečakom Ejtanom Biranom, koji je preživeo nesreću na žičari u Italiji, održano je danas u porodičnom sudu u Tel Avivu.

Izraelski mediji navode da je dečaka iz Italije početkom ovog meseca u Izrael doveo njegov deda Šmuel Peleg i to nelegalno. Dečakovi baka i deda s očeve strane nastoje da ga dovedu nazad u Italiju.

Čim je čula da je dete u Izraelu njegova tetka Aja, očeva sestra, podnela je zahtev u italijanskom sudu gde je otvorena istraga protiv dede Pelega zbog sumnje na otmicu.

Današnjem saslušanju prisustvovale su obe strane. Dečakovi otac i majka, te jednogodišnji brat i pradeda i prababa su poginulu u maju kada se srušila gondola u kojoj su bili na izletu u severnoj Italiji.

U toj nesreći poginulo je ukupno 14 ljudi, a sudbina deteta koje je preživelo izazvala je odmah medjunarodni spor porodice majke i oca, navodi Asošiejted pres.

Italija
foto: Profimedia

Članovi obe porodice sastali su se danas u porodičnom sudu u Tel Aivivu, a prisutni su bili dečakova tetka Aja Biran, lekar, koja živi u Italiji sa svojom porodicom i dečakov deda Šmulik Peleg iz Izraela.

Porodica Biran se preselila u Italiju pre pet godina da bi otac dečaka studirao medicinu.

Rodjaci dečaka u Italiji kažu da je on odveden bez njihovog znanja i traže da se vrati, a rođaci u Izraelu poriču da je Ejtan otet, tvrdeći da rade u njegovom interesu.

Deda Peleg je potvrdio da je dovezao dečaka iz Italije u Švajcarsku odakle je avionom doputovao u Izrael i izjavio za izraelski TV Kanal 12 da su otišli na potpuno legalan način.

Italija
foto: Profimedia

Izraelska polcija je ispitivala Pelega zbog sumnje na otmicu i stavila ga u kućni pritvor u očekivanju saslušanja, a italijanske vlasti su otvorile istragu.

Peleg je rekao za TV Kanal 12 da je odustao od osporavanja starateljstva u italijanskom sudskom sistemu i da očekuje da će dečak razumeti kada bude stariji.

"Verujem da će jednog dana Ejtan odrasti i reći deda, ti si sve učinio za mene spasio si me. I moja ćerka koja će me jednog dana sresti u raju biće ponosna što sam joj spasio sina", rekao je deda plačući.

Italija
foto: Profimedia

Porodica Peleg je angažovala stratega za komunikacije Ronena Cura koji je nekad bio savetnik ministra odbrane Benija Ganca da im pomogne u borbi za starateljstvo.

Advokat dečakove tetke Šmuel Moran najavio je posle saslušanja da će se sud ponovo sastati 8.oktobra. On i Ronen Daljahu, advokat izraelske strane porodice, apelovali su na privatnost.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.