DIREKTOR MODERNE: Za godinu dana KRAJ pandemije!
Moderna vakcina, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

DIREKTOR MODERNE: Za godinu dana KRAJ pandemije!

Vakcinacija će uskoro biti moguća čak i za novorođenčad

Objavljeno:

Izvršni direktor kompanije Moderna Inc Stefan Bansel smatra da će pandemija koronavirusa završiti za godinu dana s obzirom na to da povećana proizvodnja vakcina osigurava globalne zalihe, rekao je švajcarskim novinama Noje Cirher Cajtung.

"Ako pogledate širenje proizvodnih kapaciteta u industriji tokom poslednjih šest meseci, do sredine sledeće godine trebalo bi da bude dostupno dovoljno doza da se svako na ovom svetu može vakcinisati. Busteri bi takođe trebalo da budu mogući do potrebnih mera", rekao je novinama u intervjuu.

Vakcinacija će uskoro biti moguća čak i za novorođenčad, rekao je.

"Od danas za godinu dana"

"Oni koji se ne vakcinišu, imuniziraće se prirodno jer je delta varijanta vrlo zarazna. U ovom slučaju ćemo završiti sa situacijom koja je slična situaciji gripa. Ili se možete vakcinisati i imati dobru zimu ili se ne vakcinisati i rizikovati da se razbolite i možda završite i u bolnici."

Na pitanje znači li to povratak u normalu u drugoj polovini godine rekao je: "Od danas za godinu dana, pretpostavljam."

Bansel je rekao da očekuje da vlade odobre buster vakcine za ljude koji su već vakcinisani jer rizični pacijenti koji su vakcinisani prošle zime "neosporno" im je potrebno osveženje.

Njihova buster vakcina ima pola od originalne doze cepiva, što znači da će ih više biti dostupno.

"Volumen vakcine je najveći faktor ograničenja. S pola doze imali bismo 3 milijarde doza dostupnih širom sveta za nadolazeću godinu umesto samo 2 milijarde", rekao je.

"Testiramo cepiva optimizirana za delta varijantu"

Sastav buster doze ostaje isti kao kod originalne vakcine za ovu godinu jer Moderna nije imala dovoljno vremena da ga promeni.

"Trenutno testiramo cepiva optimizovana za delta varijantu u kliničkim testiranjima. Ono će činiti bazu buster vackine za 2022. godinu. Takođe isprobavamo delta plus beta, sledeću mutaciju za koju naučnici veruju da je moguća."

Moderna može da koristi postojeće proizvodne linije za nove varijante kao i za originalnu vakcinu protiv kovida 19. Cena vakcine ostaće ista, rekao je.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?
01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media